"Revolut" un citi ārvalstu konti – Latvijas parādnieku iecienītas "slēptuves" (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bankas karte. Ilustratīvs attēls.
Bankas karte. Ilustratīvs attēls. Foto: fizkes/Shutterstock

Algas pārskaitīšana uz Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētas bankas karti, piemēram, "Revolut" vai "Paysera", tiesu izpildītājiem un parādu piedzinējiem no Latvijas ievērojami apgrūtina piekļūšanu parādnieka algai, zvērinātu tiesu izpildītāju padome stāsta raidījumam "360TV ZIŅneši".

Zvērināta tiesu izpildītāja izvirzītās prasības ir saistoši pildāmas visām personām mūsu valsts teritorijā, taču Latvijas zvērināts tiesu izpildītājs nevar apķīlāt naudas līdzekļus, kas atrodas ārvalstīs reģistrētā kontā.

"Tiesu nolēmuma izpilde notiek katras valsts nacionālajā līmenī. Tiesu izpildītājs, kurš praktizē Latvijā, nav tiesīgs praktizēt, piemēram, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā vai citur ārvalstīs. Ja parādniekam ir, piemēram, Revolut konts Anglijā, tad Latvijas tiesu izpildītājs uz to nevar veikt naudas piedziņu, bet to var darīt Anglijas tiesu izpildītājs," skaidro Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja vietnieks Andris Spore.

Ja kreditoram ir informācija, ka parādniekam ir konts ārvalstīs, tad pašam ir jārīkojas un jālūdz, lai ārvalstu tiesu izpildītāji palīdz atgūt parādu.

"Ja konts ir ārpus Latvijas, persona var doties uz konkrēto dalībvalsti, iesniegt nepieciešamos dokumentus tās valsts tiesu izpildītājam, un tikai tās valsts tiesu izpildītājs drīkst vērst piedziņu pret šajā kontā esošajiem naudas līdzekļiem," stāsta Spore.

Kreditors, kas cenšas atgūt savu parādu, saskaras ar dažāda veida grūtībām, ja parādnieka konts ir ārvalstīs.

Procedūra ir sarežģītāka, laikietilpīgāka un dārgāka, lai tiktu apķīlāti parādnieka aktīvi. Andris Spore neslēpj, ka viss atkarīgs no parāda summas. Kreditori izvērtē, vai maz ir vērts ieguldīt naudu ārzemju parādu piedzinēju algošanai.

Kreditori ne vienmēr steidz lūgt palīgā ārvalstu parādu piedzinējus arī tajās valstīs, kurās viņi prasot samaksu gan par darbu, gan procentus no parāda summas.

Ātra piekļuve kontam reizēm ir izšķiroša, lai nodrošinātu, ka parādnieks nav iztukšojis savus aktīvus līdz brīdim, kad kreditors ir nonācis pie piespiedu izpildes, taču kreditoram ir maz iespēju ātri panākt parādnieka bankas konta ārvalstīs bloķēšanu.

Kā noskaidroja raidījums "360TV ZIŅneši", parādnieki bieži vien veikli izvairās no izpildes pasākumiem un ātri pārvieto savus līdzekļus no bankas konta vienā valstī uz kontu citā valstī. Tad parādu piedziņas process tajā valstī sākas no gala. Beigās kreditors bieži vien var atgūt tikai niecīgu parāda daļu.

Dažkārt naudas līdzekļu parādnieka kontā ir šķietami daudz, bet tiesu izpildītāji ieturējumus nevarot veikt. Katrā dalībvalstī ir savi ierobežojumi un arī minimālais naudas līdzekļu apjoms, kas ir jāsaglabā parādniekam.

Atšķirība ir attiecībā uz nodokļu parādu. Tur jau ir citi starpvalstu līgumi. Ja fiziskai vai juridiskai personai ir nodokļu parāds, tad sāk rīkoties Valsts ieņēmumu dienests. Tas varot vērst piedziņu pret parādnieka kontu ārvalstīs, tostarp "Revolut", "Wise", "Paysera" vai kontu kāda citā elektroniskās naudas iestādē, kur ienākumus bieži vien slēpjot parādnieki, kas izvairās no nodokļu maksāšanas.

Pasaulē ir daudzas bankas un elektroniskās naudas iestādes, kas ļauj atvērt kontu attālināti.

VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča "360TV ZIŅnešiem" teic, ka svarīgākais esot, nevis kurā kredītiestādē ir konts, bet kādas attiecības, līgumsaistības Latvijai ir ar konkrēto valsti.

Visas Eiropas dalībvalstis sadarbojas un sniedz informāciju viena otrai, ir līgumi arī ar valstīm, kas ir ārpus Eiropas Savienības. Ja nodokļu parādniekam nav konta ne Latvijā, ne kādā Eiropas Savienības dalībvalstī, bet ir, piemēram, Apvienotajā Karalistē vai Norvēģijā, arī tad parādnieki no VID nevarot paslēpties.

Fizisko personu nodokļu piedziņas process esot ilgstošs. Pat ja parādniekam šķiet – ja jau gadu vai divus par viņu neliekas ne zinis, tad parāds nebūs jāmaksā –, tā vis neesot.

Santa Garanča: "Ja cilvēks "padzīvojies ēnā" un līdz pensijas vecuma sasniegšanai paslēpies no administrētājiem, tad brīdī, kad persona sāk saņemt pensiju un ienākumi kļūst legāli, pret parādnieku vēršas gan VID inkasatori, gan tiesu izpildītāji."

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu