Ieslodzītie krievu opozicionāri aicina uz vienas dienas badastreiku

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs
Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Ieslodzītie Krievijas opozīcijas politiķi Aleksejs Navaļnijs, Vladimirs Kara-Murza un Iļja Jašins ceturtdien, 5. oktobrī, aicinājuši politieslodzītos un viņu atbalstītājus pieteikt badastreiku uz vienu dienu.

Kremļa kritiķi aicināja streikot 30.oktobrī, kas jau Padomju Savienībā bija zināma kā politieslodzīto diena.

"Mēs aicinām visus politieslodzītos un tos, kas vēlas paust savu atbalstu, pievienoties akcijai un atteikties no ēšanas šajā dienā," teikts ieslodzīto opozīcijas politiķu paziņojumā, kas publiskots sociālajos tīklos. Paziņojumu parakstījuši arī trīs Navaļnija ieslodzītie līdzgaitnieki: Vadims Ostaņins un Lilija Čaniševa, kas vadīja viņa vietējos politiskos birojus, kā arī kanāla "Navaļnij LIVE" bijušais tehniskais direktors Daniels Holodnijs.

"Krievijas varasiestādes atgriežas pie savām saknēm - aizturēšanām, represijām, slēgtiem tiesas procesiem," norādīja apcietinātie aktīvisti.

"Mēs uzskatām, ka ir pareizi, ja arī mēs atgriezīsimies pie savām saknēm un tradīcijām," paziņoja aktīvisti, aicinot "visu valstu politieslodzītos" solidarizēties ar viņu iniciatīvu.

Tūkstošiem krievu ir aizturēti, ieslodzīti vai sodīti ar naudassodiem par to, ka kritizējuši Krievijas uzbrukumu Ukrainai.

47 gadus vecais Navaļnijs izcieš 19 gadu cietumsodu un cietumā ir ievērojami zaudējis svaru. Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Atbalstītāji ir noraizējušies arī par 42 gadus vecā Kara-Murzas veselību, kurš cieš no polineiropātijas, kuru izsaukuši divi viņa noindēšanas mēģinājumi 2015. un 2017.gadā. Aprīlī viņš tika ieslodzīts uz 25 gadiem cietumā. Viņam piespriestais sods bija garākais cietumsods, kāds līdz šim piespriests Kremļa kritiķim kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Nesen viņš tika pārvests uz stingrā režīma cietumu Sibīrijā un nekavējoties ievietots izolatorā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu