Smūtijs, rota, māksla, balzāms. Kā pēc dzemdībām izmanto placentu? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Placenta ir orgāns, kas attīstās grūtniecības laikā un savieno augli ar mātes organismu, nodrošinot bērnam skābekli un barības vielas. Daudzi vecāki pēc dzemdībām izlemj placentu izmantot citos veidos, nevis ļauj dzemdību iestādei no tās atbrīvoties. Kādos veidos to var izmantot, un kādi ir ieguvumi un riski?

Placenta piestiprinās pie dzemdes sienas, un no tās veidojas nabassaite. Latvijas likumdošanā placentas pārstrāde nav reglamentēta, kas nozīmē, ka katrai māmiņai ir tiesības rīkoties ar to pēc saviem ieskatiem, tomēr kā pakalpojumu to neviens nedrīkst piedāvāt.

Tas gan netraucē regulāri sociālajos tīklos topošajām māmiņām uzdot jautājumus: ko iesākt ar placentu?

Daudzi zīdītāji pēc mazuļa dzimšanas apēd savu placentu, tomēr kā ir ar cilvēka placentas izmantošanu? Tiek uzskatīts, ka sievietes placenta sevī glabā bagātīgu barības vielu un hormonu kombināciju, kas varot veicināt ātrāku atlabšanu pēc dzemdībām.

Šī iemesla dēļ sievietes regulāri izvēlas placentu tomēr saglabāt un izmantot dažādos veidos.

Kādi tie ir?

• Uzņemot svaigā veidā vai termiski apstrādājot. To iespējams ēst kopā ar dažādiem augļiem, piemēram, banānu, vai arī pagatavot smūtijā. Tāpat placentu nereti izmanto kā gaļas aizstājēju. Derēs jebkura metode, tostarp tvaicēšana, cepšana un sautēšana.

• Kapsulās. Profesionāļi vispirms placentu tvaicē, žāvē, tad saberž līdz pulvera masai, līdz visi vitamīni ir kapsulā, ko var viegli norīt.

• Tinktūrā. Placentas tinktūrā tiek izmantota neliela placentas daļiņa augstas koncentrācijas spirtā, un tā tiek atstāta nostāvēties apmēram sešas nedēļas.

• Iestādot to. Daudzās kultūrās par tradīciju pēc bērna dzimšanas kļuvusi placentas iestādīšana kopā ar koku.

• Placentu izžāvējot un pārveidojot talismanā.

• Dažādu balzamu izveidē, pievienojot dažādas augu eļļas un izmantojot to pret visādām kaitēm, piemēram, saules apdegumiem, iekaisumiem un dažādiem citiem ādas kairinātājiem.

• Izveidojot rotu. Arī Latvijā ir iespējams pasūtīt gredzenu, rokassprādzi vai kaklarotu no žāvētas placentas.

• Izveidojot mākslas darbu.

Daudzas sievietes, tostarp slavenības, piemēram, aktrise Krisija Teigena un šovu zvaigzne Kortnija Kardašjana, publiski atklāj, ka placentu apēdušas, tomēr tas ir riskanti.

Lai gan ir ierobežots daudzums zinātnisku pētījumu par plusiem un mīnusiem placentas izmantošanai uzturā, pastāv dažādi riski.

- Infekcijas. Grūtniecības laikā radusies infekcija var netikt iznīcināta placentas pagatavošanas procesā. Infekcijas ir lielākais risks, ko mēdz uzsvērt medicīnas eksperti, ziņojot par šādiem gadījumiem.

- Iespējams paaugstināts asins recekļu veidošanās risks. Tas ir saistīts ar iespējamo estrogēna hormona koncentrāciju placentā, kura uzņemšana saistās ar paaugstinātu trombu veidošanās risku.

Pie pozitīvajiem aspektiem, kā placenta palīdz, lietota uzturā, tiek minēta pēcdemdību depresijas mazināšanās, enerģijas palielināšanās, piena daudzuma palielināšanās, bezmiega samazināšanās un ātrāka dzemdes saraušanās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu