Izraēlai ir visas tiesības sevi aizsargāt, uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Izraēlai ir visas tiesības sevi aizsargāt, aģentūrai LETA uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA), komentējot palestīniešu grupējuma "Hamas" uzbrukumus Izraēlai.

TVNET jau rakstīja, ka palestīniešu kaujinieki sestdienas rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā.

Kols pieļāva, ka uzbrukums ir plānots ilgāku laiku, ņemot vērā, ka notikusi iefiltrēšanās, gaisa desanta un raķešu uzbrukumi. Politiķis norādīja, ka pret Izraēlu tiek īstenots masveidīgs terorakts.

"Izraēlai ir tiesības sevi aizsargāt, vērsties pret jebkuru iebrucēju un aizsargāt valstu un iedzīvotājus. Jāatzīmē, ka uzbrukumi netiek vērsti tikai pret Izraēlas valdības iestādēm, bet arī pret iedzīvotājiem. Redzot materiālus, es savā ziņā velku paralēles ar tiem skatiem, kurus redzējām pagājušajā gadā Bučā un Irpiņā," sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Kols sacīja, ka starptautiskajai sabiedrībai vajadzētu izanalizēt, kāpēc uzbrukums noticis tieši šodien un tādā veidā, jo pastāv iespēja, ka uzbrukuma plānošanā un īstenošanā ir iesaistīts ne tikai "Hamas".

"Neizslēdzu, ka tie, kas atbalsta teroristiskās organizācijas, kuras bāzējas Libānā, ir no Irānas un cita starpā arī no Krievijas. "Telegram" kanālos tiek pausta sajūsma un atbalsts, ka tiek nogalināti Izraēlas aizsardzības spēki. Te ir viela pārdomām, jo īpaši tāpēc, ka "Hamas" līderi gada laikā divas reizes ir devušies uz konsultācijām Maskavā. Viens no mērķiem bija, kā vājināt Rietumus," teica politiķis.

Taujāts, vai notiekošo Izraēlā ir iespējams saistīt ar karu Ukrainā, Kols norādīja, ka tādu iespēju nevar izslēgt, jo Krievijas mērķis ir vājināt Rietumus plašākā mērogā, lai novērstu uzmanību no notikumiem Ukrainā.

"Mēs redzam arī Irānas darbību reģionā un tās vēsturisko attieksmi pret Izraēlas valsti kā tādu. Irāna radījusi jaunu raķešu sistēmu, kuras galvenais mērķis bija Izraēlas iznīcināšana. Izskan ziņas, ka uz Izraēlu izšautas 5000 raķešu. Tas ir masveidīgs uzbrukums," uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sestdien pēc palestīniešu kaujinieku uzbrukuma no Gazas joslas paziņoja, ka Izraēla atrodas karā.

"Izraēlas pilsoņi. Mēs esam karā, nevis operācijā, nevis eskalācijā, bet karā," videouzrunā pavēstīja Netanjahu. "Šorīt "Hamas" veica slepkavniecisku pārsteiguma uzbrukumu Izraēlas valstij un tās pilsoņiem. Mēs esam tajā jau kopš agra rīta."

Pēc Netanjahu teiktā, viņš sasaucis drošības sistēmas vadītājus, devis rīkojumu attīrīt apmetnes no teroristiem, kā arī devis pavēli veikt plašu rezerves mobilizāciju un "sākt atbildes karu ar tādu spēku un vērienu, kādu ienaidnieks vēl nekad nav pieredzējis".

"Ienaidnieks maksās cenu, kādu viņš nekad nav zinājis. Tikmēr es aicinu visus Izraēlas pilsoņus stingri ievērot armijas un Iekšlietu pavēlniecības norādījumus," sacīja premjers. "Mēs esam karā, un mēs tajā uzvarēsim."

Izraēlas armija pavēstīja, ka kaujinieki izšāvuši 2500 raķešu, bet palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" bruņotais spārns apgalvo, ka tā kaujinieki ir izšāvuši vairāk nekā 5000 raķešu.

Tāpat kaujinieki no palestīniešu anklāva iekļuvuši Izraēlā vairākās vietās. Kā pavēstīja Izraēlas armijas preses pārstāvis, palestīniešu kaujinieki iekļuvuši Izraēlā ar paraplāniem, pa jūru un pa sauszemi.

Izraēlas aizsardzības spēki izsludinājuši gatavību karam un gaisa spēki jau veic atbildes triecienus Gazas joslā. Tāpat Izraēlas karavīri vairākās vietās iesaistījušies kaujās ar iebrucējiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu