Dvielis ap galvu jeb 9 kļūdas, kuras pieļaujam matu mazgāšanā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Matu mazgāšana šķiet vienkārša, bet patiesībā, darot ko nepareizi, tu nejauši vari būtiski ietekmēt savu matu izskatu un veselību. Tici vai ne, bet pastāv pareizs un nepareizs veids, kā izmazgāt šampūnu, ieziest kondicionieri un arī izžāvēt matus!

Kā matus mazgāt pareizi un kas jāievēro, lai mati būtu veselīgi, padomus sniedz Apotheka konsultante Arta Bogdānova.

"Mēdz teikt, ka mati ir cilvēka veselības spogulis. Tos ietekmē ne vien laikapstākļi – saule, lietus, vējš, straujas temperatūras maiņas, bet arī tas, kā mēs tos kopjam, un viena no matu kopšanas pamatlietām ir to mazgāšana," norāda konsultante Arta Bogdānova. Iespējams, arī tu pieļauj tālākminētās kļūdas?

Mazgāt matus pārāk bieži

Kuram gan nepatīk pēc saspringtas darba dienas iekāpt dušā, lai atslābinātos, un izmazgāt matus ar savu iemīļotāko šampūnu? Tomēr matu eksperti uzskata, ka šo rituālu var aizstāt ar vienkāršu matu skalošanu. Ja katru dienu lietojam šampūnu, tiek sparīgi iznīcināts matu dabīgais aizsargslānis. Tāpēc mati jāmazgā tad, kad tas ir nepieciešams, nevis iegribas pēc. 

Mazgāšanos sākt ar matu ziepēšanu

Lai gan varētu likties loģiski dušā tūdaļ ieziest galvā šampūnu, varbūt vēl pirms ir atgriezts krāns, Apotheka konsultante Arta Bogdānova tomēr iesaka būt pacietīgiem un pirms ziepēšanas kārtīgi samitrināt matus.

Zem tekoša ūdens vēlams pastāvēt 1–2 minūtes un tikai tad ķerties pie šampūna.

Kāpēc tā? Lai kārtīgi izskalotu no matiem putekļus un ūdens tiktu tiem klāt it visur no saknēm līdz pat galiem. Katrai šķipsnai jābūt pilnībā izmirkušai, lai varētu veikt dziļu matu attīrīšanu.

Foto: Shutterstock

Izspiest šampūnu uzreiz uz galvas 

Nereti mēs šampūnu no pudelītes izspiežam uzreiz uz galvas. Pirmkārt, tas nav pareizi, jo tā neredzam, cik izlietojam, un, otrkārt, tā vispār nav pareiza matu mazgāšanas tehnika. Šampūns ar ūdeni jāsajauc plaukstās. Kad esam iespieduši šampūnu plaukstā, pielejam ūdeni, visu berzējam plaukstās aptuveni 5 sekundes un tikai tad ziežam matos. Tā matus izmazgāsiet labāk. "Mazgājot matus, noteikti jāsāk ar rūpīgu galvas ādas un matu sakņu saziepēšanu, kā arī jāveic neliela masāža - gluži kā to dara frizieri. 

Maģiskais skaitlis galvas ādas ziepēšanai ir trīs minūtes neatkarīgi no jūsu matu garuma vai veida," uzsver Apotheka konsultante Arta Bogdānova.

Pavirši izvēlēts šampūns

Primārais ir pareiza matu mazgāšana ar matu tipam atbilstošu šampūnu. Matu mazgāšana ar vienkāršiem šampūniem piemērota cilvēkiem ar veseliem matiem.

Ja mati ir sausi, lūst vai šķeļas, jāizvēlas specializēti matu kopšanas līdzekļi, kas satur lipīdus, keratīnu, kolagēnu, vitamīnus, aminoskābes, augu eļļas, kas spēj matus nogludināt un stiprināt. 

"Izteikti sausiem matiem būs piemēroti barojošie un mitrinošie šampūni, kā arī matu eļļas lietošana ikdienā. Taukainiem matiem piemēroti ir attīrošie un balansējošie šampūni, kas līdz­svaros galvas ādu un laika gaitā samazinās sebuma izdalīšanos. Taukainiem matiem der arī mitrinošie šampūni," skaidro Arta Bogdānova.

Mazgāt vienu reizi

Ar šampūnu cītīgi jāmazgā mati pie saknēm, bet mazāk matu gali, lai tos pārlieku neizsausinātu. "Ar šampūnu mati jāmazgā divas reizes pēc kārtas. Nedrīkst pārāk intensīvi berzēt galvas ādu ar šampūnu, jo tas var stimulēt matu ātrāku sataukošanos. Vairāk laika jāvelta matu iz­skalošanai, nevis šampūna uzputošanai, jo kārtīgi neizskalots šampūns var matus sausināt," uzsver skaistuma eksperte. 

Karsts ūdens 

Lai gan mums patīk iet siltā vai pat karstā dušā, matiem tas īsti nederēs. Karsts ūdens var iespaidīgi sabojāt matus, jo karstums atver matu zvīņas un padara tos sausākus. "Karstais ūdens nomazgā tauku kārtas aizsargslāni, tādējādi pastiprinot galvas tauku dziedzeru aktivitāti. Attiecīgi – mati ātrāk kļūst netīri un taukaini. Tādēļ matus vislabāk mazgāt ar remdenu ūdeni," norāda konsultante Arta Bogdānova.

Eksistē viens triks – mazgāšanas beigās matus izskalot ar izteikti vēsāku ūdeni, lai aizvērtu matu kutikulu un nofiksētu mitrumu matā, samazinātu matu izkrišanas risku un saglabātu maģisko spīdumu. 

Foto: Shutterstock

Nepareiza kondicioniera ieklāšana

Kondicionieris atjauno matu struktūru, mitrina un baro, padarot tos spīdīgus, mīkstus un viegli kopjamus. Tomēr nevienmērīga kondicioniera ieziešana matos un neakurāta tā izskalošana var izraisīt matu dehidrāciju un sataukot tos. Pirmā kļūda, ko bieži darām, ir kondicioniera ieziešana pilnīgi slapjos matos. "Kad mati ir slapji, tie neko nespēj absorbēt un matu kondicionēšana būs bezjēdzīga. Tāpēc svarīgi nospiest ūdeni ar rokām vai maigi nosusināt matus ar dvieli un tikai tad ieklāt kondicionieri," iesaka Apotheka konsultante Arta Bogdānova.

Nākamā kļūda – pārspīlēt ar devu. Kā uzsver Strautkalne, tas nav mīts, ka matu mazgāšanai pietiek ar monētas lieluma šampūna un kondicioniera daudzumu.

Un trešā kļūda - ieziežot neizmantot ķemmi. Lai kondicionieris vienmērīgāk iesūktos matos, pēc tā iesmērēšanas iesakāms matus izķemmēt ar retu ķemmi - īpaši, ja tie ir viļņaini vai cirtaini. 

Mitru matu agresīva ķemmēšana

Kad mati ir mitri, pret tiem ir jāizturas īpaši saudzīgi. Nereti mēs steidzoties vēlamies ātrāk atšķetināt saķērušos matus, tiem cauri plēšot matu suku vai ķemmi. Tas pret matiem ir ļoti nežēlīgi - tu tos izrausti un sašķel tiem galus. Labāk tad matus izķemmēt pirms mazgāšanas, kas neļaus tiem pārlieku sapīties mazgāšanas laikā.

Matus susināt ar frotē dvieli

Lai gan to demonstrē daudzas kino dīvas, staigāšana pa māju ar dvieli ap galvu nav matiem veselīga. Tā mati zaudē arī tiem nepieciešamo mitrumu. Tāpat nepiedodami ir mitrus matus sparīgi berzēt ar frotē dvieli. Lai saudzīgi atbrīvotos no liekā ūdens, izvēlies mikrošķiedras dvieli vai kokvilnas T-kreklu.

"Bet lai mati būtu veseli un skaisti, svarīgi arī lietot sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu. Jāatceras, ka sinerģija ir viens no svarīgākajiem principiem, pēc kura mūsu ķermenis darbojas, – veiksmes formula slēpjas kompleksā vitamīnu un minerālvielu uzņemšanā," atgādina konsultante Arta Bogdānova.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu