Melos vēl vairāk: Krievijas propagandas mašīna saņems rekordlielu finansējumu (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas valsts propagandas mašīna, kas pēc kara sākšanas ar Ukrainu darbojas ar lielāko jaudu kopš PSRS laikiem, turpinās peldēties naudas okeānā, vēsta “The Moscow Times”.

2023. gadā valdība valsts mediju uzturēšanai tērēs rekordlielu naudas apjomu - 122,3 miljardus rubļu (1,14 miljardus eiro), liecina paskaidrojošās piezīmes likumprojektam par budžetu 2024.-26. gadu periodam, kas publiskotas Valsts domes datubāzē.

Katru gadu valsts televīzijas kanāli, avīzes un aģentūras, kā arī prokremliskie blogeri nodokļu maksātājiem izmaksās summu, kas pārsniedz vidusmēra Krievijas reģiona budžetu. Piemēram, Vladimiras apgabala budžets ir 93 miljardi rubļu, Ivanovas apgabala budžets - 65 miljardi rubļu un Komi Republikas - 107 miljardi rubļu.

Salīdzinot ar pēdējo gadu pirms kara - 2021. gadu, Krievijas budžeta tēriņi valsts propagandai ir palielinājušies par 7%, jeb 8 miljardiem rubļu gadā. Salīdzinot ar 2019. gadu, tēriņi propagandai pieauguši par gandrīz 20% jeb 19 miljardiem rubļu gadā.

Saskaņā ar 2024. gada budžeta likumprojektu izdevumi propagandai būs sasnieguši rekordu un sastādīs 121,3 miljardus rubļu.

Papildu līdzekļus saņems gandrīz visi galvenie propagandas rupori. "TV-Novosti", kas ir “Russia Today” pārvaldošā institūcija, saņems “algas pielikumu” 1,9 miljardu rubļu apjomā. Par līdzīgu summu palielināsies arī aģentūras "Rossija Segodna" ("RIA Novosti") finansējums. Krievijas Aizsardzības ministrijas kanāla "Zvezda" finansējums augs par 1,6 miljardiem rubļu, "Pirmā kanāla" rocība pieaugs par 0,6 miljardiem rubļu, aģentūras ITAR-TASS — par 139 miljoniem rubļu.

Turklāt budžetā noteikts papildu finansējums 10,1 miljarda rubļu apjomā, lai paplašinātu valsts televīzijas raidījumu pārklājumu, iekļaujot tajā attālākos reģionus.

Nauda tiks piešķirta valsts uzņēmumam "Rossiyskaya televizionnaya i radioveshatelnaya set", kam jāveic "programmu izplatīšana un translācija" apdzīvotās vietās, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 100 tūkstošus cilvēku.

Jauna auditorija no Krievijas lauku dziļumiem ir ļoti nepieciešama valsts televīzijai, kur daudzu stundu garos sarunu šovos prokremliskie "eksperti" draud ar kodolkaru un mudina atgriezties pie Staļina represiju prakses.

Salīdzinot ar 2018. gadu, Krievijas iedzīvotāju daļa, kuri vispār neskatās televīziju, ir gandrīz trīskāršojusies — no 13% līdz 31%, nesen sūdzējās VCIOM vadītājs Valerijs Fedorovs. To iedzīvotāju daļa, kuri skatās tikai televīziju un nekad neiet internetā, ir samazinājusies no 23% līdz 16%, ziņoja viņš.

Valsts propagandas mašīnas bākas uzpildīšana ar milzīgiem līdzekļiem ir viens no galvenajiem Krievijas valdības mērķiem, lai saglabātu kontroli pār sabiedrisko domu un attaisnotu karu pret Ukrainu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu