Enerģijas izmaksu kompensēšanai no Kohēzijas fonda novirzīs 60 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valdība otrdien, 10. oktobrī, lēma enerģijas izmaksu kompensēšanai mazaizsargātām mājsaimniecībām no Kohēzijas fonda (KF) 2014.-2020.gada plānošanas perioda darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" novirzīt 60 miljonus eiro.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka šie grozījumi paredz darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" līmenī iestrādāt izmaiņas, lai daļu no valsts budžeta veiktajām energoresursu cenu kāpuma kompensācijām attiecinātu programmas ietvaros, izmantojot Eiropas Komisijas izstrādātās SAFE ("Support for Affordable Energy" jeb "Atbalsts enerģijas iegādei par pieņemamu cenu") iniciatīvas iespējas.

FM norāda, ka līdzekļu novirzīšana enerģijas izmaksu kompensēšanai mazaizsargātām mājsaimniecībām no programmas "Izaugsme un nodarbinātība" veicinās Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma izmantošanu pilnā apmērā. Turklāt šādā veidā tiks atslogots arī valsts budžets.

Atbilstoši grozījumu projektam programmā "Izaugsme un nodarbinātība" tiks izveidots prioritārais virziens "Pasākumi Krievijas Federācijas militārās agresijas seku mazināšanai (enerģētika)", tostarp ieguldījumu prioritāte "Piekļuves uzlabošana cenas ziņā pieejamiem, ilgtspējīgiem un kvalitatīviem pakalpojumiem, tostarp veselības aprūpei un vispārējas nozīmes sociālajiem pakalpojumiem", kā arī specifiskais atbalsta mērķis "Atbalsta pasākumi centralizētās siltumapgādes jomā", kas paredz samazināt mazaizsargāto mājsaimniecību 2022./2023.gada sezonas centrālās apkures rēķinus.

"Atbalsta pasākumi centralizētās siltumapgādes jomā" ietvaros tiek plānots izstrādāt un piemērot vienreizējo maksājumu mazaizsargātajām mājsaimniecībām, to definējot kā tādu, kuras rīcībā esošie ienākumi uz vienu mājsaimniecības locekli ir zem vidējā valstī.

Fiksētas summas maksājuma metodoloģija paredz izmantot Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) datus par izmaksātām kompensācijām siltumenerģijas ražotājiem, kas tālāk šo cenu pieauguma daļējo kompensāciju novadīja līdz mājsaimniecībām samazinātu rēķinu formā atbilstoši likumā deleģētām funkcijām. BVKB dati noteiks kopējo izmaksāto atbalsta summu.

Atbalsta slieksnis ir 68 eiro par megavatstundu un atbalsta apmērs ir noteikts Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākuma likumā, kas paredz daļēju siltumenerģijas cenu pieauguma kompensāciju mājsaimniecībām daudzīvokļu dzīvojamajās mājās.

Lai nodrošinātu, ka daudzīvokļu ēkās dzīvojošās mājsaimniecības ir pielīdzināmas visām Latvijas mājsaimniecībām pēc ienākumu līmeņa, tiks iegūti dati no Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) par mājokļu tipiem dalījumā pa ienākumu kvintilēm no pēdējās tautas skaitīšana datiem.

KF finansējumu plānots pārdalīt no darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" prioritārā virziena "Ilgtspējīga transporta sistēma", ņemot vērā, ka lielākais šobrīd prognozējamais KF finansējuma atlikums vismaz 45 miljonu eiro apmērā ir tieši dzelzceļa infrastruktūras projektos pasākumā "Dzelzceļa infrastruktūras modernizācija un izbūve" projektu patraukšanas/posmošanas dēļ.

Vienlaikus, tas nenozīmē, ka SAFE novirzāms tikai dzelzceļa infrastruktūras projektu finansējuma atlikums, bet kopumā KF finansējuma atlikums no prioritārā virziena "Ilgtspējīga transporta sistēma".

SAFE iniciatīva paredz, ka no 2022.gada 1.februāra ir iespēja segt enerģijas izmaksas tikai mazaizsargātām mājsaimniecībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu