SKS Krievijas modulī atkal sūce. "Roscosmos" reputācijai tas nepavisam nenāk par labu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas primārais pētnieciskais modulis "Nauka".
Krievijas primārais pētnieciskais modulis "Nauka". Foto: AFP / Scanpix

Starptautiskās kosmosa stacijas Krievijas segments trešo reizi gada laikā piedzīvojis sūci, kosmosā nonākot dzesēšanas šķidrumam. Lai arī stacijas pētnieki apdraudēti netika, tomēr rodas bažas par Krievijas kosmosa aģentūras uzticamību.

Pirmdien oficiālajā NASA dzīvajā tiešraidē varēja redzēt, kā kosmosā izplūst dzesēšanas šķidrums. Vēlāk tas arī tika oficiāli apstiprināts.

Krievijas primārais pētnieciskais modulis “Nauka” sūci piedzīvoja rezerves radiatoru sistēmā, kas tur ierīkota 2012. gadā, vietnē “Telegram” rakstīja Krievijas kosmosa aģentūra “Roscosmos”, piebilstot, ka skartajā modulī temperatūra saglabājās normas robežās.

“Nekas neapdraud komandu un staciju,” rakstīts paziņojumā.

“Nauka”, kas krievu valodā nozīmē “zinātne”, kosmosā tika palaista 2021. gadā. Par laimi, primārais radiators joprojām darbojas normāli.

Šī ir trešā reize, kad mazāk nekā gada laikā Krievijas SKS modulis ir piedzīvojis sūci. Iemesli joprojām nav īsti skaidri, tomēr tik sistemātiski bojājumi noraida iespējamību, ka vaininieks varētu būt sīks meteorīts, raksta ziņu aģentūra “AFP”.

Krievijas kosmosa sektors, kas allaž ir bijis valsts lepnums, pēdējos gados saskāries ar pamatīgām problēmām – finansējuma trūkumu, neveiksmēm un korupcijas skandāliem. Starptautiskā kosmosa stacija ir viena no nedaudzajām jomām, kurā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā joprojām notiek sadarbība starp Vašingtonu un Maskavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu