Papē nelikumīgi nomedītas trīs baltvaigu zosis (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) valsts vides inspektori pagājušās nedēļas nogalē Papes dabas parkā konstatējuši, ka nomedītas trīs baltvaigu zosis (Branta leucopsis) - Latvijā nemedījama zosu suga, informē komunikācijas speciāliste Maija Rēna.

Ir noskaidrots mednieks, kurš izdarījis pārkāpumu, un par notikušo sākts administratīvā pārkāpuma process. DAP aicina medniekus atsvaidzināt zināšanas par medījamo putnu sugām.

DAP Kurzemes reģionālās administrācijas vadītāja Dace Sāmīte norāda, ka šis ir pirmais gadījums, kad konstatēta šīs zosu sugas īpatņu nomedīšana. Maksimālais sods var sasniegt 700 eiro. Ņemot vērā, ka zosu medību sezona ir tikko sākusies, DAP aicina medniekus pastiprināti pievērst uzmanību sugām, kas tiek iegūtas.

Tāpat DAP atgādina, ka lielākajā daļā īpaši aizsargājamo dabas teritoriju ūdensputnu medībās drīkst izmantot tikai bezsvina munīciju.

Latvijā sastopamas deviņas zosu sugas, no kurām medījamas ir tikai četras sugas - sējas zoss (Anser fabalis), baltpieres zoss (Anser albifrons), Kanādas zoss (Branta canadensis) un meža zoss (Anser anser). Daļu no zosu sugām lidojumā ir grūti atšķirt, taču jāņem vērā, ka nemedījamās zosu sugas biežāk sastopamas pavasara migrācijas periodā, bet rudenī tās pārsvarā migrē gar jūras piekrasti. Medījamo un nemedījamo zosu noteicējs atrodams tīmekļvietnē " Turpat arī var ziņot par nomedītajām zosīm, skaidro Rēna.

Baltvaigu zoss ir nemedījama suga. To viegli atšķirt pēc balss un kontrastainās ķermeņa apakšdaļas - melns kakls un balts vēders. Šai sugai novērojams straujš populācijas pieaugums visā Eiropā. Arvien biežāk suga tiek novērota Latvijā rudens migrācijā, kā rezultātā var biežāk kļūt par medījumu.

Zosu medības Latvijā ir atļautas tikai putnu rudens migrācijas periodā - no 15.septembra līdz 30.novembrim. Migrācijas laikā putni atpūšas un barojas, tādēļ var novērot putnu koncentrēšanos tīrumos, purvos un seklos ezeros, piemēram, Liepājas un Papes ezerā. Sugu un biotopu aizsardzības likums nodrošina visu migrējošo putnu sugu aizsardzību migrācijas periodā, savukārt Dzīvnieku aizsardzības likums un Medību likums aizliedz medīt savvaļas sugas, kuras nav iekļautas medījamo sugu sarakstā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu