Sprūds: Kritiskās infrastruktūras noturība un aizsardzība hibrīdkara apstākļos ir īpaši nozīmīga

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Bojājumi Somiju un Igauniju savienojošajā gāzesvadā norāda uz kritiskās infrastruktūras noturības nozīmi hibrīdkara apstākļos, mikroblogošanas vietnē "X" (Twitter) akcentējis aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Viņš akcentē, ka bojājumi Somiju un Igauniju savienojošā gāzesvadā un telekomunikāciju kabelī skaidri demonstrē, ka kritiskās infrastruktūras noturība un aizsardzība hibrīdkara apstākļos ir īpaši nozīmīga. Viņš pārliecināts, ka Latvijā šobrīd tiek nodrošināta šo objektu aizsardzība.

Vienlaikus Sprūds norāda, ka turpinās konsultācijas starp sabiedrotajiem, lai veiktu informācijas apmaiņu un lemtu par saskaņotu rīcību.

Kā ziņots, Latvijas drošības dienesti ir saziņā ar kaimiņvalstu kolēģiem saistībā ar incidentu gāzesvadā "Balticconnector", tomēr patlaban nav informācijas par nepieciešamību pastiprināt drošību kritiskās infrastruktūras objektos, sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Ministrs atgādināja, ka bojājumu cēloni izmeklē Somija un Igaunija. Ministrs patlaban no Valsts drošības dienesta nav saņēmis informāciju par nepieciešamību nekavējoties veikt preventīvas drošības darbības kritiskās infrastruktūras objektos.

Politiķis atgādināja, ka lielākie kritiskās infrastruktūras objekti ikdienā tiek apsargāti, īpaši tie, kuri atrodas uz sauszemes.

Jau ziņots, ka Lietuvā pastiprināta modrība stratēģiski svarīgos objektos saistībā ar incidentu Somiju un Igauniju savienojošajā gāzesvadā "Balticconnector", otrdien pavēstīja Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs.

Saskaņā ar līdz šim pieejamo informāciju bojājums gāzesvadā "Balticconnector" nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā vai normāla spiediena krituma dēļ, otrdien paziņoja Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

Somijas prezidents Sauli Nīniste paziņoja, ka noplūdi, iespējams, izraisījis "ārējs" elements.

Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" un Somijas sistēmas operators "Gasgrid Finland" slēdza "Balticconnector" naktī uz svētdienu, jo tika novērota spiediena krišanās cauruļvadā, kas liecina par iespējamu gāzes noplūdi.

"Balticconnector" starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš. Ekspluatācijā to nodeva 2020.gada sākumā. Tā kā cauruļvads stiepjas cauri visam Somu līcim, intensīvā kuģu satiksme apgrūtina iespējamās noplūdes cēloņa izmeklēšanu, norādīja robežsardze.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu