Valsts prezidents ar “Hospiss LV” brīvprātīgajiem apmeklējis Austrumu slimnīcas Paliatīvās aprūpes nodaļas pacientus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Par godu Pasaules hospisa un paliatīvās aprūpes dienai, kas tiks atzīmēta 14.oktobrī, Latvijas Republikas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs otrdien piedalījās nodibinājuma “HospissLV” rīkotajā labdarības akcijā “Svētku galds”, kopā ar brīvprātīgajiem apmeklējot Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļas pacientus. “Tas ir darbs, ko ne katrs spēj veikt,” pēc apmeklējuma atzina Valsts prezidents, izsakot pateicību brīvprātīgajiem un mediķiem par cilvēcību un sirsnību, palīdzot cilvēkiem dzīves smagākajos brīžos.

Labdarības organizācija “Hospiss LV”, kuras mērķis ir nediskriminējošas attieksmes veidošana pret mirstoša cilvēka vajadzībām, aicināja Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču pievienoties nodibinājuma labdarības akcijai “Svētku galds”, kad brīvprātīgie reizi nedēļā dodas pie paliatīvo nodaļu pacietiem, lai iepriecinātu gan ar gardu cienastu, kas atšķiras no ierastā slimnīcu ēdiena, gan klātbūtni – uzklausot un parunājoties. Iespējams, dažiem pacientiem tas var būt pēdējais prieka mirklis vai pēdējā maltīte viņa dzīvē.

Pēc sarunas ar stacionāra “Biķernieki” galveno ārstu Juri Nikolajenko, Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītāju Vilni Sosāru, ārsti Līgu Keišu-Ķirsi, nodibinājuma “Hospiss LV” dibinātājām Ilzi Zosuli un Ilzi Neimani-Nešporu Valsts prezidents pievienojās “Hospiss LV” pieredzējušajiem brīvprātīgajiem – Lienītei Ansonei, Vivitai Grasei, Sandrai Ventai – Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļā, kurā ārstē un aprūpē vidēji 1000 pacientu gadā. Vairākums no šiem pacientiem sirgst ar progresējošām onkoloģiskām saslimšanām, kas radikāli vairs nav ārstējamas. Valsts prezidents cienastā bija sarūpējis saldējumu, kas, kā liecina brīvprātīgo novērojumi, neatkarīgi no laikapstākļiem ir pacientu iecienīts.

“Valsts prezidenta iesaiste mūsu brīvprātīgajiem nozīmē gan atbalstu, gan atzīšanu un novērtējumu. Brīvprātīgie nesavtīgi velta savu laiku un enerģiju pacientiem, tāpēc valsts augstākās amatpersonas klātbūtne dod atkal jaunu spēku turpināt palīdzēt,” atzīst “Hospiss LV” valdes locekle Ilze Zosule, sakot paldies arī Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļas kolektīvam, kas “nekad nav ierobežojis vai iebildis brīvprātīgo klātbūtnei nodaļā, lai arī pēc cienāšanās ar gardumiem pacientu gultās paliek drupačas, saldējuma un kafijas pleķīši. Visi kopā saprotam, ka kādam no pacientiem tas var būt pēdējais saldējums dzīvē, un smaidām, ko saņemam pretī, ir daudz lielāka nozīme.”

Lienes Zemītes un restorāna “Lapsas māja sarūpētos gardumus pacienti baudīja arfas mūzikas pavadībā, jo, atzīmējot Pasaules hospisa un paliatīvās aprūpes dienu, “Svētku galdam” pievienojās arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķi, arfiste Ieva Šablovska un flautiste Anete Toča, sniedzot koncertu slimnīcas gaitenī, lai profesionālu mūziķu uzstāšanos var baudīt arī tie, kuri uz koncertiem vairs netiek.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu