Lašveidīgo nārsta laikā VVD inspektori notvēruši maluzvejnieku grupu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VVD

Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektori naktī uz 11. oktobri vienā no Vidzemes lašupēm aizturējuši četru cilvēku grupu par lašveidīgo zivju ķeršanu, izmantojot žebērkļus, informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Aizturēšanas brīdī upē atradās divas personas ar lukturiem un žebērkļiem rokās, pārējie divi viņiem sekoja gar upes krastu. Aizturētie bija paspējuši nodurt divas taimiņu mātītes.

Par izdarīto pārkāpumu sākti divi administratīvā pārkāpuma procesi, saskaņā ar Zvejniecības likuma 30.panta sesto daļu, kas nosaka, ka par zveju iekšējos ūdeņos bez attiecīgas atļaujas un par zveju aizliegtā vietā vai laikā, kā arī par zveju ar aizliegtiem rīkiem vai paņēmieniem piemēro administratīvo naudas sodu no 280 līdz 700 eiro.

Aizturētajām personām būs jāatlīdzina arī zivju resursiem nodarītie zaudējumi 715 eiro apmērā par katru bojā gājušo zivi.

Kā skaidro Jalinska, personas savu vainu atzina un esot paudušas nožēlu par izdarīto. Vienlaikus viņi apgalvojuši, ka iepriekšējā dienā jaukuši uz lašupes izveidotu bebru aizsprostu, lai lašveidīgās zivis tiktu uz nārsta vietām. Līdz ar to viņi uzskatot, ka par paveikto darbu pelnījuši atlīdzību no upes - ar žebērkli nodurt kādu zivi pašpatēriņam.

VVD atgādina, ka no 1.oktobra Latvijas ūdeņos sācies lašu un taimiņu ieguves lieguma periods, kas iekšējos ūdeņos ilgs līdz 31.decembrim, bet Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastē - līdz 15.novembrim.

Nārsta laiks ir sevišķi jutīgs periods lašveidīgajiem - tie kļūst vieglāk pieejami to ikru un gaļas kārotājiem. VVD vides inspektori lieguma periodā veic pastiprinātu kontroli lašu un taimiņu nārsta upēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu