Iekšlietu ministrs: Vientuļu robežšķērsošanas punkts ir ar zemu caurlaidības kapacitāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis Foto: Lita Millere/LETA

Ja netiktu slēgta Vientuļu robežšķērsošanas vieta, tad robežu ar Krieviju mēģinātu šķērsot tūkstošiem Ukrainas valstspiederīgo, tādējādi veidojot milzu rindas, skaidroja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Krievija ir lēmusi, ka Ukrainas pasu turētājiem būs tiesības ieceļot Krievijā no trešajām valstīm tikai divās robežšķērsošanas vietās, tostarp, Vientuļos. Ja Latvija atļautu turpināt darboties Vientuļiem, tad no tuvākajām Eiropas valstīm ierastos tūkstošiem Ukrainas valstspiederīgo, norādīja ministrs.

"Speciālistu aprēķini liecina, ka dienā tie būtu pat 600 cilvēki un vienlaikus nav garantijas par Krievijas robežsardzes caurlaidības kapacitāti, ņemot vērā, ka Krievija par ukraiņu ieceļošanas nosacījumiem nav lēmusi nejaušības kārtā. Tātad visa robežšķērsotāju plūsma sašaurinātos uz vienu mazu robežšķērsošanas vietu - Vientuļiem," uzsvēra ministrs.

Vientuļi ir ar zemu caurlaidības kapacitāti, un dienā to var šķērsot aptuveni 65 cilvēki. "Paliekot Vientuļu punktam, šiem cilvēkiem nāktos ilgstoši uzturēties robežšķērsošanas vietas tuvumā, īpaši laikā, kad faktiski jau iestājies rudens. Neizbēgami veidotos tūkstošiem cilvēku lielas rindas, un, variet iedomāties, kāda būtu situācija pēc mēneša vai diviem," uzsvēra Kozlovskis.

Politiķis izprotot Ukrainas valstspiederīgo vēlēšanos dažādu iemeslu dēļ nokļūt Krievijā, taču šajā gadījumā primārās ir Latvijas nacionālās drošības intereses. Ņemot vērā, ka Krievija liegusi robežu šķērsot vairāk nekā 30 vietās, Latvijas valdība ir spiesta pieņemt lēmumu par Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbības apturēšanu.

Maznozīmīgās Pededzes robežšķērsošanas vietas slēgšana ir saistīta ar nepieciešamību pēc papildu robežsardzes resursiem zaļās robežas sargāšanai, norādīja ministrs.

Valsts robežsardzei priekšnieks Guntis Pujāts ceturtdien sacīja, ka robežsardze izpildīs valdības lēmumu un viņam nav bažu par to, ka šāda lēmuma rezultātā Terehovas un Grebņevas robežšķērsošanas vietās varētu veidoties garākas kravas automašīnu rindas.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība ceturtdien atbalstīja Pededzes un Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbības apturēšanu.

Mazākais robežkontroles punkts uz Latvijas-Krievijas robežas - "Vientuļi" - no 16.oktobra būtu kļuvis par pēdējo iespēju Ukrainas pasu turētājiem, kas vecāki par 14 gadiem, ieceļot Krievijā no trešajām valstīm pa sauszemi. Tagad iespēja ieceļot Krievijā Ukrainas pilsoņiem paliks tikai caur robežšķērsošanas vietu Šeremetjevas lidostā, kas atrodas Maskavā.

Iekšlietu ministrija (IeM) norādījusi, ka Krievijā ir pieņemts lēmums, kas nosaka, ka no 2023.gada 16.oktobra visiem Ukrainas pasu turētājiem būs tiesības ieceļot Krievijā no trešajām valstīm tikai divās robežšķērsošanas vietās, un viena no tām ir robežšķērsošanas vieta uz Latvijas-Krievijas robežas - Vientuļu robežšķērsošanas vieta.

Attiecīgi šāds lēmums liecina, ka uz Latvijas-Krievijas robežas tiek radīti apstākļi, kas var būtiski ietekmēt sabiedrisko kārtību un radīt valsts drošības apdraudējumu. Ir pamats uzskatīt, ka šāds Krievijas lēmums ir atbilde uz attiecīgo Eiropas Savienības lēmumu, tai skaitā, Latvijas lēmumu aizliegt valsts teritorijā iebraukt transportlīdzekļiem ar Krievijas numura zīmēm, norādījusi IeM.

Ievērojot Krievijas īstenoto militāro iebrukumu Ukrainā un nepieciešamību novērst apdraudējumu Latvijas iekšējai drošībai, kas saistīts ar vēršanos pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai demokrātisko valsts iekārtu, 16.oktobrī plānots apturēt Pededzes robežšķērsošanas vietas un Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbību.

Ārlietu ministrija nodrošinās Krievijas informēšanu par pieņemto lēmumu.

Vienlaikus šo robežšķērsošanas vietu darbības apturēšana atslogos Valsts robežsardzes un citu attiecīgo dienestu resursus, kas var tikt novirzīti robežapsardzības nodrošināšanai citās vietās.

Uz Latvijas-Krievijas robežas ir vēl Terehovas un Grebņevas robežšķērsošanas vietas.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Baltkrievijas realizēto nelegālās imigrācijas spiedienu, valdība septembra vidū nolēma apturēt Silenes robežšķērsošanas vietas darbību uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu