Igaunijas parlaments balsos par Kaļiņingradas pārdēvēšanu par Kēnigsbergu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kēnigsberga.
Kēnigsberga. Foto: Shutterstock

Igaunijas parlamenta Ārlietu komiteja nolēmusi iesniegt likumprojektu, kas noteiktu par pienākumu valdībai lietot pirmskara vācu nosaukumu "Kēnigsberga", lai apzīmētu Krievijas eksklāvu Kaļiņingradu.

Balsojums notiks ceturtdien, 19.oktobrī, un, lai likumprojekts tiktu pieņemts, par to jānobalso vismaz 51 deputātam. Tomēr nav garantijas, ka šis skaits tiks sasniegts.

Lai gan Rīgikogu Ārlietu komiteja vienbalsīgi atbalstīja tās priekšsēdētāja vietnieka Henna Pelluāsa no opozīcijā esošās Konservatīvās Tautas partijas (EKRE) ierosinājumu, valdošās koalīcijas likumdevēji intervijās Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR atzina, ka šāda pienākuma noteikšana valdībai nav pamatota, jo nav mehānisma, kā to īstenot.

"Pat ja šo lēmumu atbalstītu 51 deputāts, tas valdībai neko nenozīmētu, jo nav mehānisma, kā to īstenot," intervijā ERR sacīja Juku Kalle Raids no valdošajā koalīcijā esošās partijas "Igaunija 200".

"Kā ideja tā ir ļoti laba. Ir jauki norādīt, ka nedrīkst lietot komunistiskā laikmeta nosaukumus," piebilda Raids. Viņš arī ierosināja, ka šo pašu principu varētu piemērot Krievijas pilsētām Ivangorodai un Kingisepai, kuras varētu dēvēt to agrākajos nosaukumos, attiecīgi par Jānilinnu un Jamburgu.

"Tomēr mums nav nevienas institūcijas, kas varētu to nodrošināt, mēs varam tikai sniegt ieteikumu. Pašreizējais lēmums būtu līdzīgs tam, ja mēs liktu Viļņas trolejbusu parkam nosaukt vienu no saviem trolejbusiem [Igaunijas valsts darbinieka] Jāna Poskas vārdā," teica Raids.

Arī Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons no valdošajā koalīcijā esošās Reformu partijas sacīja ERR, ka komitejā nav būtisku iebildumu pret šo iniciatīvu un ka Kēnigsbergas nosaukums būtu jāizmanto, kur vien iespējams.

Jau ziņots, ka Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisija maijā ieteica Krievijas eksklāvu Kaļiņingradu labāk saukt par Karaļaučiem vai Kēnigsbergu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu