Foto un video Kā izskatīsies jaunais Liepājas cietums?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tieslietu ministrija

Jaunais Liepājas cietums būs mūsdienīga soda izciešanas vide, kas motivēs kļūt likumpaklausīgiem un veicinās sabiedrības drošību, piektdien jaunā Liepājas cietuma pamatakmens kapsulas iemūrēšanas pasākumā uzsvēra tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Tieslietu ministrijā informē, ka piektdien Liepājā norisinājās svinīgs pasākums, kura laikā notika jaunā Liepājas cietuma pamatakmens kapsulas iemūrēšana.

Lībiņa-Egnere atzīmē, ka, lolojot ideju par jauno cietumu, tika smeltas labākās ārzemju idejas, piemēram, Norvēģijas un Igaunijas. Kā viens no galvenajiem faktoriem cietuma projektēšanā izvirzīta gan ieslodzīto, gan arī personāla un sabiedrības drošība.

Foto: Laika kapsulas iemūrēšana Liepājas cietumā

Cietumā tiks nodrošināta pilnveidota pieeja soda izpildei, daudz efektīvākas ieslodzīto resocializācijas iespējas, plašs nodarbinātības centrs ieslodzītajiem, kā arī vieta ieslodzīto mācībām. Cietums būs aprīkots ar jaunām, mūsdienīgām tehnoloģijām, kas darbiniekiem palīdzēs labāk veikt ieslodzīto uzraudzību.

Foto: Jaunā Liepājas cietuma ēku vizualizācijas

Latvijā pašlaik ir deviņas ieslodzījuma vietas, un sešās no tām ēkas ir vairāk nekā 100 gadus vecas. Ieslodzījuma vietu ēkas un infrastruktūra kopumā ir fiziski un morāli novecojušas, tās neatbilst ieslodzījuma izpildes vajadzībām, jo tās nav būvētas kā cietumi, bet gan laika gaitā pielāgotas.

Latvijā šis būs pirmais jaunbūvētais cietums pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas. Jaunā cietuma būvniecību paredzēts pabeigt līdz 2025.gada 22.septembrim.

Jau vēstīts, ka valdība pērnā gada 18.oktobrī atļāva TM uzņemties jauna cietuma būvniecībai nepieciešamās valsts budžeta ilgtermiņa saistības, nosakot šim mērķim kopējo finansējumu uz četriem gadiem ne vairāk kā 175,6 miljonu eiro apmērā.

Pirms tam, 26.septembrī, iepirkuma komisija atzina "Citrus Solutions" par uzvarētāju iepirkumā. Līgums tiks noslēgts par 125 874 569,87 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Kā iepriekš uzsvēra TM, jaunais Liepājas cietums ļaus uzsākt jaunas sodu izpildes sistēmas ieviešanu, pilnveidojot ieslodzīto resocializācijas procesu.

Pēc būvdarbu līguma parakstīšanas 2023.gadā tiks īstenota projektēšana, būvlaukuma sagatavošana, bet aktīva būvniecība uzsāksies 2024.gadā. Cietuma būvniecību plānots pabeigt 2025.gada septembrī.

Jaunajā Liepājas cietumā būs paredzētas vietas 1200 ieslodzītajiem. Visā kompleksā ietilps sešas dažādas ēkas. Kopējā teritorijas platība ir 305 116 kvadrātmetru (m2) platībā, kopējā telpu plānotā platība aptuveni 37 400 m2.

Kā liecina informācija portālā "Firmas.lv", uzņēmums "Citrus Solutions" dibināts 2005.gadā, un tā pamatkapitāls ir 5 070 999 eiro. Uzņēmums 2022.gadā apgrozīja 57,92 miljonus eiro un nopelnīja 8,31 miljonu eiro. "Citrus Solutions" ir tehnoloģiju kompānija SIA "Tet" grupas uzņēmums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu