Briselē notikusi apšaude, nogalināti divi cilvēki (1)

Papildināts
TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Apšaudes vieta Briselē, Beļģijā, 2023. gada 16. oktobrī.
Apšaudes vieta Briselē, Beļģijā, 2023. gada 16. oktobrī. Foto: Johanna Geron/REUTERS

Apšaudē Briselē pirmdienas vakarā tika nogalināti divi Zviedrijas pilsoņi, bet šāvējs no notikuma vietas aizbēga. Pēc apšaudes, kuru Beļģijas premjers Aleksanders de Kro saistīja ar terorismu, Briselē tika izsludināts augstākais terorisma draudu līmenis.

Šāvējs bija tērpies oranžā atstarojošā vestē un raidīja vairākus šāvienus ar automātisko šauteni. Sociālās saziņas vietnēs tika izplatīts videoieraksts, kurā par slepkavību atbildību uzņemas kāds arābu valodā runājošs vīrietis.

Uzbrukums notika Briseles ziemeļdaļā piecu kilometru attālumā no Karaļa Boduēna stadiona, kur vairāk nekā 35 000 līdzjutēju skatījās Beļģijas-Zviedrijas futbolmaču. Spēle pēc apšaudes tika pārtraukta.

"Iedzīvotājiem jābūt aktīvi modriem un jāizvairās no nevajadzīgas ceļošanas," sacīja Beļģijas pretterorisma centra preses sekretāre Lora Demiljē. Viņa piebilda, ka varas iestāžu galvenā prioritāte ir droši aizvest līdzjutējus no stadiona.

Pretterorisma centrs arī paziņoja, ka pārējā Beļģijas teritorijā ir izsludināts otrais augstākais terorisma draudu līmenis. Terorisma draudu līmeņa paaugstināšana Briselē līdz augstākajam - ceturtajam - līmenim nozīmē, ka "draudi ir ārkārtīgi nopietni". Līdz šim galvaspilsētā bija spēkā otrais līmenis, kas nozīmē vidējus terorisma draudus.

Vēl nebija zināms, vai šī apšaude ir saistīta ar starptautisko reakciju uz karu starp Izraēlu un grupējumu "Hamas".

Policija pirmās ziņas par uzbrukumu saņēma pēc plkst.19 (plkst.20 pēc Latvijas laika).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu