Noskaties Deputāts Rihards Kols Ventspils zinātnes centrā lauzis kāju; atlabšana ilgs vismaz pusgadu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Jau gandrīz pusotru gadu Ventspilī ir atvērts zinātnes centrs “Vizium”. Saeimas deputāts Rihards Kols augustā kopā ar ģimeni šo centru apmeklējis, bet diemžēl aizraujošā vizīte pārtrūkusi pusceļā pie zinātniskā eksponāta “Cik ātri vari paskriet”, vēsta LTV raidījums “4 studija”.

“It kā jau esmu saprātīga būtne, bet gribas arī bērniem parādīt, ka es to ātrumu varu sasniegt,”

tā notikušo skaidro deputāts. Tomēr bremzēšanas ceļš starp zīmi “Stop” un sienu, kas gan polsterēta ar mīkstu matraci, ir bijis par īsu – praktiski pusotrs metrs. Lai absorbētu triecienu, viņš licis priekšā gan rokas, gan kājas, un rezultātā guvis smagu traumu – kaula lūzumu divās vietās. Riharda Kola rīcībā tagad ir arī centra novērošanas kameru ieraksts, kurā fiksēts neveiksmīgais skrējiens.

Centra direktore Elīna Kroņkalne skaidro, ka šā eksponāta mērķis ir demonstrēt matemātikas un fizikas lietas – kas ir ātrums, kā rēķināt distanci un tamlīdzīgi.

“Nogādājot mani neatliekamās palīdzības slimnīcā, es pa ausu galam dzirdēju mediķu komentārus – ā, šis ir smagākais gadījums, kopš centrs ir vaļā!”

Tas viņam liekot domāt, ka viņš nav pirmais gadījums. Rihards Kols gan notikušajā nevienu nevaino, jo saprot, ka “visus scenārijus neviens nevar paredzēt”.

LSPA informātikas un biomehānikas pētnieks Edgars Bernāns, komentējot šo situāciju, norāda, ka cilvēks vienmēr var pieļaut kļūdu un neaizdomāties, ka ir jāapstājas, tāpēc parasti šādās situācijās ir paredzēts bremzēšanas ceļš, lai līdz matracim pie sienas nemaz netiktu. Neveiksme slēpjas apstāklī, ka deputāts bremzējot pacēla kāju un visu triecienu uz tās arī saņēma. Taču to nevar pārmest, jo katram nostrādā kādi refleksi – viens pagriezīsies ar muguru, atsitīsies un nekas nebūs, bet viņam tas reflekss bija pielikt kāju, kas arī ir normāls aizsargāšanās reflekss pret triecienu.

Centra direktore Elīna Kroņkalne skaidro, ka tas ir viens gadījums no 200 tūkstošiem un šajā gadījumā eksponāts deputātam neko nav nodarījis. Sienā ir iebūvēts ugunsdzēsības hidrants, tādēļ to pārvietot, lai pagarinātu bremzēšanas ceļu, būtu sarežģīti. To, ka pie šī eksponāta atrastos gids, kurš kaut ko paskaidro, diemžēl arī nevarēja manīt.

Ir zināms, ka atlabšana no smagās traumas Rihardam Kolam ilgs vismaz pusgadu.

Vairāk skaties LTV “4 studija” sižetā

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu