Saeima apstiprina grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

Saeima šodien galīgajā lasījuma pieņēma grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) likumā, kas nosaka, ka Ministru kabinets ne retāk kā reizi trijos gados pārskatīs no UGF izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru, ievērojot valsts budžeta iespējas.

Šo priekšlikumu virzīja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Tāpat ar pieņemtajām izmaiņām tiks atvieglota informācijas saņemšana par uzturlīdzekļu parādnieku uzņemtajām citām saistībām. Noteikta kārtība, kādā UGF turpmāk varēs saņemt informāciju no kredītinformācijas birojiem.

Izmaiņas normatīvajā regulējumā veiktas, lai motivētu vecākus pildīt likumā noteikto pienākumu - nodrošināt bērnu ar uzturlīdzekļiem, kā arī segt parādsaistības pret UGF.

Pēc Tieslietu ministrijas datiem, UGF ir gandrīz 42 000 uzturlīdzekļu nemaksātāju, un tie ir parādā 345 miljonus eiro.

Gadījumā, ja fonda administrācija secinās, ka parādnieks, kurš noslēdzis vienošanos ar fondu par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus, ir uzņēmies jaunas saistības, UGF administrācija pieprasīs, lai parādnieks palielina ikmēneša uzturlīdzekļu maksājuma apmēru, par kādu noslēgta vienošanās.

Tāpat grozījumi nosaka, ka fonda likumā noteiktie ierobežojumi, piemēram, ziņu par parādnieku pieejamība portālā "latvija.lv", transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas izmantošanas aizliegums un šaujamieroča atļaujas darbības apturēšana tiek piemēroti arī pēc tam, kad uzturlīdzekļu izmaksa no fonda izbeigta, bet parādniekam uzkrāts parāds pret fondu, ja parādnieks neturpina to segt.

Attiecībā uz šiem parādniekiem arī tiks piemērots jauns tiesību ierobežojums - aizliegums cedēt savus prasījumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu