Visdrīzāk, cilvēki nedzīvos līdz 120 gadiem, saka ilgmūžības eksperts, pazīstamais ārsts Visente Mera, kurš nesen apmeklēja Lietuvu. Tomēr varbūt personām, kurām nav lielu plānu XXII gadsimtā, to arī nevajag. Par svarīgu problēmu paliek vienkārša ilgmūžīgi dzīvojošo fiziskā un psiholoģiskā veselība, ko iespējams uzlabot, pateicoties gan personīgam gribasspēkam, gan mūsdienu medicīnai.

5-40 gadu vecumā veselība un ilgmūžība sāk attālināties viena no otras, saka ilgmūžības jautājumos specializējošais Dr. Visente Mera.

Tomēr slikta veselība vecumdienās ne vienmēr ir iepriekš nolemta - piemēram, ģenētika veido tikai aptuveni 30% no cilvēka veselības vecumdienās, bet mūsdienu medicīna ļauj mums pētīt un palīdzēt pagarināt dzīves ilgumu un veselību.

Zinātne par ilgmūžību pastāvīgi attīstās un pilnveidojas - šobrīd tajā aktīvi tiek pētītas olbaltumvielas asinīs, mēģinot atklāt par ķermeņa novecošanos atbildīgo molekulu.

“Zinām, ka asinīs ir olbaltumvielas, kuras transformē novecošanās procesu - to pietuvina vai attālina. Tomēr asinīs ir daudz dažādu molekulu, tāpēc ir ļoti grūti pateikt, kura no tām ir atbildīga...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X