Beringa jūras sasilšanas dēļ bada nāvē miruši 10 miljardi krabju (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AP/Scanpix

Beringa jūras sasilšanas dēļ ir izzuduši aptuveni desmit miljardi krabju – 90% no reģiona krabju populācijas. Žurnālā “Science” publicēta pētījuma autori uzskata, ka šo jūras iemītnieku populācija nekad neatgriezīsies līdz agrākajam apjomam.

Zinātnieki noskaidrojuši, ka mirušo krabju skaits ir četras reizes lielāks nekā 45 gadu laikā nozvejoto krabju daudzums. Krabju masveida bojāejas cēlonis ir ūdens temperatūras paaugstināšanās, ko izraisīja to sākotnēji blīvā populācija.

Līdz 2018. gadam ideālu apstākļu dēļ krabju skaits Beringa jūrā sasniedza maksimumu. Tajā pašā gadā iestājās pirmais karstuma vilnis. Saskaņā ar pētījuma līdzautora Kodija Šuvalska (Cody Szuwalski) teikto,

divus gadus ledus klāja tikai 4% no savas agrākās platības. Līdz ar to nebija aukstā ūdens, kas krabjiem bija nepieciešams to ierastajai dzīvei.

Dzīvojot siltākā ūdenī, krabju uzturam nepieciešamais kaloriju daudzums būtu četrkāršojies. Tie nespēja šīs vajadzības apmierināt. Krabjiem, kas tika pētīti 2018. gadā, bija mazāka ķermeņa masa nekā tiem, kuri tika pētīti iepriekšējos gados - pie tāda paša izmēra. Tas viss liecina, ka krabji cieta badu.

Turklāt pētījuma līdzautors Kerims Aidins (Kerim Aydin) norāda, ka

ūdens sasilšanas dēļ Beringa jūrā varēja ienākt Klusā okeāna mencas, kas apēda daļu izdzīvojušo krabju.

Pēc Šuvalska domām, Beringa jūrā notiekošais pierāda, ka klimata krīze strauji paātrinās un ietekmē cilvēku dzīvi. Zinātnieks jau agrāk prognozēja, ka šī krīze tuvojas, taču “negaidīja, ka tas notiks tik drīz”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu