Izraēla gatavojas plaša mēroga sauszemes operācijai Gazā. Armijas augstākā vadība apgalvo, ka tā vēlas iznīcināt "Hamas" un atgūt pilnīgu kontroli pār šo teritoriju. Un, lai gan spēku līdzsvars nav par labu "Hamas" kaujiniekiem, viņiem ir viena būtiska priekšrocība — tuneļi.

Pirmos tuneļus palestīnieši izraka 20. gadsimta sākumā pie robežas ar Ēģipti, lai kontrabandas ceļā ievestu ieročus. Kopš 2001. gada kaujinieki ir sākuši rakt tuneļus zem Izraēlas robežposteņiem un spridzināt tos. Tomēr šādi mēģinājumi ir bijuši reti, jo rezultāti neattaisnoja pūles: teroristu acīs bija maz upuru, un bija daudz vieglāk sasniegt mērķus ar citiem līdzekļiem.

Drīz tuneļu īpašnieki saprata, ka tos var izmantot arī citu preču kontrabandai. Pēc Izraēlas karaspēka izvešanas no Gazas joslas tuneļu skaits palielinājās no dažiem desmitiem līdz simtiem. Turklāt arvien vairāk vietējo iedzīvotāju iesaistījās ienesīgajā biznesā. Kulminācijas brīdī “Hamas” un citi kaujinieku grupējumi izmantoja gandrīz 2500 tuneļus zem Ēģiptes robežas, lai ievestu komercpreces, degvielu un ieročus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X