Atdarinājums vai realitāte: cik prasmīgi mākslīgais intelekts atveido politiķu balsis?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Josep Lago

Mākslīgais intelekts spēj radīt ne tikai tekstus un attēlus, bet arī atdarināt cilvēku balsis. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" eksperimentā skaidroja, cik prasmīgi robots atdarina Latvijas prezidenta Edgara Rinkēviča un ASV prezidenta Džo Baidena balsi.

Viens no balsu atdarināšanas rīkiem ir robots "ElevenLabs". Formula ir vienkārša – vispirms ir jāatrod atdarināmā cilvēka īstā balss, piemēram, publiska intervija, tad audiofails jāielādē robota atmiņā, un robots runās šajā balsī viņam priekšā uzrakstīto tekstu. Tādas programmas ir vairākas, bet pārsvarā angļu valodā.

Bet to var izdarīt arī latviski, ko pēdējā laikā publiski rādījis arī šīs jomas entuziasts Elviss Strazdiņš.

Viņa galvenais mērķis, šo visu rādot, brīdināt cilvēkus būt uzmanīgiem, ja šādus rīkus lieto krāpnieki, piemēram, izmantojot kāda cilvēka balsi un zvanot draugiem, prasot pārskaitīt naudu.

Lai ilustrētu mākslīgā intelekta iespējas balsu atdarināšanā, "Aizliegtais paņēmiens" izveidoja Latvijas Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča un ASV prezidenta Džo Baidena "sarunu" angliski par viņu it kā aizraušanos ar bruņurupuču audzēšanu.

Intervijā raidījumam Latvijas prezidents atzina, ka "cilvēkiem vajadzētu laikam sākt būt daudz uzmanīgākiem, it sevišķi brīdī, kad ir kāda krīze vai vēlēšanu kampaņa". Viņaprāt, cilvēkiem jābūt kritiskākiem gan pret ierakstiem, gan, iespējams, nākotnē arī pret video.

Latvijas likumi pašlaik aizliedz izplatīt melus un arī neļauj kopēt cita cilvēka identitāti bez viņa piekrišanas, raidījumam skaidroja jurists un zvērināts advokāts Lauris Liepa.

Visu sižetu skaties šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu