ASV izlūkdienesta darbinieks atzīstas mēģinājumā tirgot informāciju Krievijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) darbinieks pirmdien atzinis vainu mēģinājumā pārdot valsts noslēpumus Krievijai.

31 gadu vecais Džera Sebastins Dalke atzina vainu sešos apsūdzības punktos par mēģinājumu nodot valsts aizsardzības informāciju ārvalstu valdībai. Saskaņā ar vienošanos prokuratūra paziņoja, ka ieteiks 262 mēnešu cietumsodu, bet spriedumu pieņems federālais tiesnesis.

Apsūdzētajam draudēja potenciāls nāvessods pēc tam, kad pagājušajā gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības par trim Spiegošanas likuma pārkāpumiem.

Dalke atzina, ka pagājušajā gadā ar nolūku kaitēt ASV un palīdzēt Krievijai nodevis dokumentus personai, kas izrādījās maskējies ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģents.

Laikā no 2022.gada augusta līdz septembrim Dalke izmantoja šifrētu e-pasta kontu, lai nosūtītu trīs slepenu dokumentu fragmentus FIB darbiniekam, uzskatot, ka tas ir Krievijas aģents.

Apmaiņā pret slepeno informāciju viņš pieprasīja 85 000 ASV dolāru (80 211 eiro).

Viņš aģentam pastāstīja, ka "ir ieguvis ļoti sensitīvu informāciju, kas saistīta ar ārvalstu mērķtiecīgu vēršanos pret ASV sistēmām un informāciju par ASV kiberoperācijām, kā arī citām tēmām", norādīja prokuratūra. Pēc tam Dalke sarunāja nodot aģentam papildu informāciju Denveras galvenajā dzelzceļa stacijā.

FIB aizturēja Dalki neilgi pēc tam, kad viņš nosūtīja slepenos dokumentus 2022.gada 28.septembrī.

Tiesas spriedums viņa lietā gaidāms 26.aprīlī.

Dalke bija Kolorādo štatā sertificēts tiesībsargājošo iestāžu darbinieks, kurš ir strādājis Kolorādo reindžeru brīvprātīgo organizācijā, kas nodrošina rezerves policistus aģentūrām visā štatā. Iepriekš viņš dienējis ASV armijā.

2017.gadā viņš iesniedza pieteikumu par aizsardzību bankrota gadījumā, norādot, ka viņam ir desmitiem tūkstošu dolāru liels studiju kredīts un kredītkaršu parādi.

Izmeklētāji secinājuši, ka Dalke bija vīlies ASV un valsts attieksmē pret militārā dienesta karavīriem. Iestādes norādīja, ka viņš vērsies pie Krievijas pēc tam, kad uzzinājis par savām radnieciskajām saitēm ar šo valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu