Klau, kā jūs parasti vizualizējat Latvijā dzīvojošus krievus, kuri kā mazākumtautība šeit jūtas ļoti apspiesti? Tādus, kuriem šķiet pilnīgi normāli “Telegram” kanālos slavināt krievijas politisko režīmu un agresiju pret Ukrainu? Es tos parasti iztēlojos kā idiotu baru ar piecu klašu izglītību un propagandas kanālu izskalotām smadzenēm. Šķiet, ka tas ir pārāk stereotipiski.

Bet par visu pēc kārtas. Šī gada februāra sākumā tika apcietināta prokremliskā aktīviste Tatjana Andrijeca. Viņa kopā ar citiem Krievijā dzīvojošiem Latvijas valstspiederīgajiem tika turēta aizdomās par palīdzības sniegšanu Krievijai pret Latviju vērstā darbībā, izvēršot sistemātiskus propagandas un ietekmes pasākumus saziņas lietotnē “Telegram”.

Tatjana bija viena no kanāla “Baltijas antifašisti” administratoriem un moderatoriem. Šajā grupā pastāvīgi tiek slavināta krievija, tās politiskais režīms, ārpolitika un īstenotā agresija pret Ukrainu. Kanālā publicēti aicinājumi veikt kiberuzbrukumus Latvijas valsts pārvaldes institūcijām un privātā sektora uzņēmumiem. Tāpat kanāla sekotāji tiek aicināti vākt informāciju par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un NATO sabiedroto spēku infrastruktūru Latvijas teritorijā. Vārdu sakot – pilns komplekts.

Šoreiz neizteikšos par mūsu tiesu sistēmu, kura šo “aktīvisti” no apcietinājuma atbrīvoja. Bet Tatjanas pats kvēlākais aizstāvis visus šos mēnešus bija neviens cits kā šaha lielmeistars un Latvijas (arī Spānijas) pilsonis Aleksejs Širovs.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X