Latvija parakstījusi Leonas deklarāciju par Eiropas neirotehnoloģiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VARAM valsts sekretārs Edvīns Balševics
VARAM valsts sekretārs Edvīns Balševics Foto: Edijs Pālens/LETA

Otrdien, 24. oktobrī, Spānijas pilsētā Leonā Eiropas Savienības (ES) telekomunikācijas ministru padomes sanāksmē parakstīta kopīga deklarācija "Leonas deklarācija par Eiropas neirotehnoloģiju: uz tiesībām orientēta pieeja", informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Deklarācijā dalībvalstis apņemas, izmantojot publiskā un privātā sektora partnerību, veicināt ES suverenitātes stiprināšanu, attīstīt uz tiesībām orientētu neirotehnoloģiju jomu un palielināt ieguldījumus neirotehnoloģijās.

Neirotehnoloģija attiecas uz ierīcēm un procedūrām, ko izmanto, lai piekļūtu, uzraudzītu, izmeklētu, novērtētu, vai atdarinātu nervu sistēmu struktūru un funkcijas.

Tā izceļas kā viena no mūsdienu tehnoloģijām, kas paver jaunas ārstēšanas un profilaktiskās medicīnas iespējas cilvēkiem, kuri cieš no garīgām un neiroloģiskām slimībām, piemēram, Alcheimera slimības, ļaujot pilnvērtīgāk iekļauties sabiedrībā un paaugstināt dzīves kvalitāti dažādu neiroloģisko slimību pacientiem.

Kā ziņots, ES Telekomunikācijas ministru padomes sanāksmē šodien un rīt notiek diskusijas par digitālās transformācijas aktualitātēm.

Latvijas delegāciju vada VARAM valsts sekretārs Edvīns Balševics.

Sanāksmē diskutēts par Digitālās desmitgades programmas ieviešanu, digitālo tiesību īstenošanas nodrošināšanu, ilgtspējīgas un drošas digitālās vides veicināšanu un ES digitālās suverenitātes un neatkarības nodrošināšanu. Neformālajā sanāksmē apspriesta uz digitālajām tiesībām un principiem vērsta pieeja jaunām tehnoloģijām.

Diskusijā par telekomunikāciju nozares nākotni apspriesti pasākumi ilgtspējīgas un drošas digitālās vides veicināšanai un ES digitālās suverenitātes un neatkarības nodrošināšanai. "Latvijas ieskatā būtiska ir ne tikai digitālo risinājumu un tehnoloģiju attīstīšana, paralēli nepieciešams strādāt pie šo tehnoloģiju drošības, lai apzinātu iespējamos draudus un ieviestu atbilstošus drošības pasākumus, mazinātu un novērstu datu ļaunprātīgu izmantošanu, kiberuzbrukumus, kā arī sabiedrības prasmēm šīs tehnoloģijas droši izmantot," norāda Balševics.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu