VIDEO Novadi būvē ietves, veloceliņus un atjauno ielas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Svetlana Mahovskaya/Shutterstock

Īstenojot vairākus ceļu infrastruktūras uzlabojumus, Varakļānu novadam padevies pamatīgs kāpums Satiksmes ministrijas rīkotajā konkursā «Ceļu satiksmes drošības pašvaldību novērtēšanas indekss 2022», kas no 27.-30. vietas 2021. gadā pakāpies uz 1. vietu 2022. gadā, apsteidzot divus citus laureātus – Līvānu novadu un Alūksnes novadu. Varakļānu novads izceļas ar zemāko ceļu satiksmes negadījumu skaitu un vispozitīvāko vērtējumu no novada iedzīvotājiem.

Drošākā satiksme – Varakļānos

Pilnīgi visi aptaujātie Varakļānu novada iedzīvotāji ceļu satiksmi novērtēja kā drošu, un ne reizi nav nonākuši bīstamā situācijā uz ielas. Simtprocentīgo rādītāju apstiprina arī ceļu satiksmes negadījumu statistika – aizvadītajā gadā viegli cietuši tikai trīs cilvēki.

«Pēdējo gadu laikā noteikti esam uzlabojuši gan drošības jautājumus uz ceļa, gan pašu infrastruktūru.

Pēdējos piecos gados lielākai daļai ielu esam atjaunojuši asfalta segumu, vienlaikus domājot par satiksmes organizācijas un drošības jautājumiem.

Varakļānu novadā mums ir izdevies realizēt trīs uzņēmējdarbību veicinošus projektus, kas atbalstīja ceļu infrastruktūras sakārtošanu. Murmastienes pagastā, Varakļānu pagastā un Varakļānu pilsētā mēs būtiski pārbūvējām un sakārtojām divus kilometrus ceļa katrā teritorijā. Prioritārs projekts ir Preiļu ielas pārbūve 850 metru garumā. Tas ir pamatīgs projekts ar pilnu pārbūvi, izveidojot to kā vienu no tranzīta ielām lauksaimniecības tehnikai un smagajām automašīnām. Tie tagad var braukt cauri pilsētai, nebojājot mazās ielas,» paveiktajā dalās Varakļānu novada priekšsēdētājs Māris Justs,

«iedzīvotāji to novērtē un sarosās. Tiklīdz ceļš tiek noasfaltēts, viņi sakopj savu teritoriju, un kopējā dzīves kvalitāte uzlabojas».

Uzlabojumu vidū ir gājēju pārejas izveidošana uz Pils ielas pretī Varakļānu mūzikas un mākslas skolai, kur arī uzstādītas ātruma ierobežojošas barjeras. Gājēju pāreja izveidota arī pie pilsētas autoostas, kur atrodas viens no apmeklētākajiem veikaliem un jauniešu iecienīts skeitparks. Domājot par gājēju drošu pārvietošanos, izbūvēti vai atjaunoti apgaismoti gājēju celiņi 1,3 km garumā. Ar to gan uzlabojumi nebeigsies, jo iedzīvotāji vēlas pārskatāmus krustojumus, vairāk ietvju, gājēju celiņu un gājēju pāreju, kā arī veloceliņus, kas atdalīti no autosatiksmes plūsmas.

Līvānos atvieglo dzīvi gājējiem

Līvānu novads gada laikā pakāpies no 6. vietas uz otro, un tagad 64% iedzīvotāju ceļu satiksmes drošību vērtē kā labu vai ļoti labu. Svarīga loma kāpumā bijusi gājēju drošības uzlabošanas projektiem.

91% kājāmgājēju novadā jūtas droši vai ļoti droši un ne reizi nav iekļuvuši bīstamā situācijā uz ceļa.

«Mēs uzbūvējām gājēju un veloceliņu tieši līdz skolai, lai bērni un darbinieki var mierīgi doties uz skolu ar velosipēdu. Reaģējot uz iedzīvotāji prasību, uzbūvējām gājēju tiltu pār dzelzceļu, lai cilvēkiem nav jāapdraud sevi, šķērsojot sliedes,» galvenos veikumus uzskaita Līvānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

Tilts gan tika nodots ekspluatācija krietni sen, 2018. gadā, taču pamanāmā konstrukcija ir nozīmīgs ieguldījums satiksmes drošības problēmu risināšanai, jo ir radīta droša un ērta dzelzceļa šķērsojuma vieta, lai iedzīvotājiem būtu iespējams droši nokļūt savās darbavietās industriālajā zonā un atgriezties no tām. Tilts ir piemērots gan gājējiem, gan cilvēkiem ratiņkrēslā, gan velosipēdistiem. Lai savienotu pāreju ar Lāčplēša un Fabrikas ielu, tika izbūvēti arī gājēju celiņi.

Uzlabojumiem gan vēl ir vieta, jo 2022. gadā Līvānu novadā satiksmes negadījumos gājis bojā viens cilvēks un divi smagi ievainoti. Vēl 10 guvuši vieglākas traumas. Tādēļ

iedzīvotāji iesaka piemērot lielākus sodus satiksmes noteikumu pārkāpējiem, kā arī aicina vairāk kontrolēt nedisciplinētus velosipēdistus.

Alūksnē pārbūvē ceļus

Alūksnes novadā iedzīvotāju domas par ceļu satiksmi un infrastruktūru novadā ir nedaudz pasliktinājušās, taču negadījumu statistika patiesībā ir uzlabojusies.

Ceļu satiksmi par drošu uzskata 60% respondentu un vēl 7% – par ļoti drošu, turklāt 73% gada laikā ne reizi nav iekļuvuši bīstamā satiksmes situācijā.

Kājāmgājēju vidū droši jūtas 53%, bet 27% – ļoti droši.

Tomēr negadījumu draudi iedzīvotāju skatījumā ir augsti, ja salīdzina ar abiem pārējiem laureātiem. 13% autovadītāju vismaz reizi gada laikā iekļuvuši bīstamā situācijā uz ceļa un vēl 13% – divas vai trīs reizes. Arī kājāmgājējiem ir zināmas bažas, jo 20% uz novada ceļiem jūtas nedroši. Negadījumu statistika gan nav biedējoša. Gada laikā divi cilvēki ievainoti smagi un 11 – viegli.

Uz šo datu fona loģiski izklausās alūksniešu izteiktie ierosinājumi būvēt jaunus gājēju un veloceliņus, lai tādējādi mazaizsargātos satiksmes dalībniekus noņemtu no ceļa braucamās daļas. Iedzīvotāji arī vēlas papildu gājēju pārejas un luksoforus.

Pēdējā gada laikā Alūksnes novadā ir realizēti gandrīz 20 dažāda veida projekti, kas saistīti ar ceļu infrastruktūru.

Ir pārbūvēti astoņi ceļu posmi pagastu teritorijās vietējās uzņēmējdarbības atbalstam – Annā, Jaunannā, Jaunalūksnē, Ilzenē, Alsviķos, Zeltiņos, Mālupē, Mārkalnē, vairākas pilsētas ielas – Siguldas, Pumpura, Ošu. Šovasar pabeigta Miera un Melnuma ielu, kā arī Tālavas ielas pārbūve. Citos projektos īstenoti arī mazāka apjoma satiksmes infrastruktūras uzlabošanas darbi, piemēram, ietvju izbūve.

Katra ceļa vai ielas pārbūve palielina ceļu satiksmes drošību jau ar to, ka uzlabojas ceļa segums un tiek sakoptas ceļu nomales. Teju katrā pilsētas ielas pārbūves projektā izbūvētas vai atjaunotas gājēju ietves un uzlabots ielu apgaismojums, kas ir viens no instrumentiem kopējās satiksmes drošības uzlabošanā, jo ceļš kļūst pārredzamāks, īpaši diennakts tumšajā laikā. Drošību uz ceļa noteikti veicina arī ietvju izbūve vai to atjaunošana, līdz ar to gājējiem ir paredzēta droša pārvietošanās vieta, neizmantojot ceļa braucamo daļu.

Satiksmes ministrija konkursu rīkoja otro reizi. Laureātu noskaidrošanai tika veikta pieejamo ceļu satiksmes negadījumu statistikas datu un faktu apkopošana, vērtēšana un analīze, kā arī iedzīvotāju aptauja par ceļu satiksmes drošību un ceļu infrastruktūru savā pašvaldībā. Uzvarētāji noteikti, apvienojot statistikas datus.

Raksts tapis sadarbībā ar Satiksmes ministriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu