FOTO Intīmā gaisotnē ar aizkustinošiem stāstiem atklāta līdz šim nebijusi izstāde "Vecums? Nē! Tikai skaitlis"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Trešdien, 25. oktobrī, mākslas centrā "Zuzeum" intīmā gaisotnē kopā ar radošo grupu un galvenajiem varoņiem tika atklāta līdz šim nebijusi izstāde "Vecums? Nē! Tikai skaitlis". Izstādes mērķis ir mainīt sabiedrības izpratni par vecumu, likt saprast, ka novecošana ir neatņemama mūsu dzīves daļa, tā nav ne slimība, ne arī kāds pēkšņi radies defekts.

Sociālās kampaņas ietvaros 12 seniori vecumā virs 60 gadiem iejutās sev neierastā veidolā - viņi pārtapa modes ikonās. Kampaņa radusies pašiniciatīvas rezultātā, visi izstādes tapšanā iesaistītie darbojās bez maksas.

Izstādes idejas autore ir reputācijas vadības un komunikācijas aģentūras "Luka" dibinātāja Inese Lukaševska, kura ar sociāli nozīmīgām un kultūras kanona vērtām kampaņām Latvijā ir izcēlusies jau iepriekš un ārpus valsts robežām ieguvusi daudzas prestižas balvas.

"Izstādes mērķis ir ne tikai neierastā, vieglā formā runāt par nopietno, bet arī sabiedrībai likt ieraudzīt šos seniorus citā veidolā, citā gaismā, pierādot, ka tas, kas mums traucē, ir to izskats. Jo aiz ārējā vecuma neredzam personību.

Mainot skatījumu, mēs ieraudzīsim, ka cilvēks arī sirmā vecumā var būt interesanta, atraktīva, sabiedrībai noderīga personība, kas ir pelnījusi cilvēka cienīgas vecumdienas un atbilstošu sabiedrības attieksmi. Mainot attieksmi mēs primāri palīdzēsim sev, lai vecumdienās paši nesaskartos ar diskrimināciju un sajūtu, ka esi atstumtais,” skaidro Inese Lukaševska.

Dienu pēc izstādes atklāšanas Inese ar TVNET dalījās sajūtās par nupat atklāto izstādi: "Man liekas, ka skaistākās lietas pasaulē nav nedz saredzamas, nedz sataustāmas, viņas ir jājūt ar sirdi. Izstādes atklāšanā bija ļoti, ļoti daudz sirds siltuma, ļoti daudz īstuma, nemaz nerunājot par bučām un pat kāzu skūpstu. Bija arī ļoti daudz asaru - īstas un aizkustinošas, un arī rētas uzplēsošas. Bet tas viss piederas, uzdrīkstēšos teikt, pie īstiem, skaistiem pasākumiem.

Un kad cilvēki man prasa, kāpēc manos pasākumos ir tik daudz emociju, tad mana atbilde ir - es radu tā, kā es elpoju, citādi es nemāku un arī negribu, un man liekas, ka vakar tas bija ļoti, ļoti jūtams!"

Pati idejas autore bija neatņemama sastāvdaļa, lai 25. oktobra vakara notikums izvērstos tik īpašs. Inese kopā ar iemīļoto runasvīru Mārtiņu Dauguli bija vakara vadītāji. Izstādes atklāšana tika rīkota "Zuzeum" vestibilā, kas bija pārtapis par viesistabu, kurā pulcējās lūgtie viesi, radošā komanda, izstādes galvenie varoņi un viņu draugi un radi.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Visas 12 fotogrāfijas tika atklātas pa vienai, pirms katra varoņa mākslas darba atvēršanas, Inese nolasīja seniora vai senioru pāra dzīvesstāstu. Emocijas uz izgaismotā dīvāna "viesistabas" vidū sita augstu vilni, jo varoņi savus foto ieraudzīja pirmoreiz.

Foto: Jānis Škapars/TVNET
Foto: Jānis Škapars/TVNET
Foto: Jānis Škapars/TVNET

12 varoņi tika izraudzīti kopumā no vairāk nekā 1000 pieteikumiem no visas Latvijas, kurus sūtīja gan paši seniori, gan viņu bērni un mazbērni, daži no pieteikumiem nonāca arī TVNET rokās.

Inese Pūra (69) un Imants Vašķis (77)

Foto: Izstādes "Vecums? Nē! Tikai skaitlis" varoņi

Ekstravaganto pāri Imantu un Inesi izstādei pieteica pats kungs: "Dzīvojam skaistā vietā - Taurupē, savā lauku idillē. Mums ir 4 dēli, bija 5... Un manas 2 meitas, kopā 10 mazbērni un mazmazdēliņš. (..) Vispār esam atvērti dažādiem piedāvājumiem, izmantojam katru iespēju būt kustībā.

Viss sākās 2016. gadā, kad palaimējās piedalīties Ginesa rekorda uzstādīšanas mēģinājumā, kad Jēkabpilī notika gaisa balonu festivāls, kurā laulājās 50 pāri 25 balonos vienlaicīgi.

Ar pieteikšanos bija interesanti - nejauši Latgales avīzē izlasīju, ka rīko tādu pasākumu, bet pieteikšanās jau beigusies (mēs kopā bijām jau vairāk kā 40 gadus bez oficiāla apstiprinājuma, tikai baznīcā). Saku - ja nu balonā un debesīs, tad tevi precētu, vai esi ar mieru, lūdzu piezvanīt, jo tik lielā lietā parasti jābūt kādai iespējai un mēs arī varētu tur būt, bet viņai laikam nebija ticība. Taču pēc pāris dienām viņa nāk kā dejodama un saka - nu tad tu precēsi mani? Izrādījās, ka kāds pāris netika un atbrīvojās vieta, nokārtojām visu vajadzīgo un Valentīna dienā bijām Jēkabpilī, tajā kompānijā mēs bijām vecākie - man 70, kundzei 63 gadi. (..)"

Imants pieteikuma vēstulē akcijai arī raksta, ka viņa mīļotā sieva kopdzīves laikā ir pārcietusi arī vairākas smagas operācijas, kā rezultātā ir uzvarējusi cīņā ar audzēju.

Gaida Ģigule (84)

Foto: Izstādes "Vecums? Nē! Tikai skaitlis" varoņi

Gaidu izstādei pieteica viņas mazmeita, kura par savu vecmāmiņu raksta: "Manai vecmāmiņai ir 5 mazbērni un 14 mazmazbērni, kuri, kā viņa pati saka, uztur viņu pie dzīvības.

Visu mūžu bijusi sporta skolotāja un mācījusi sporta dejas, saņēmusi apbalvojumu par mūža ieguldījumu sportā. Arī šobrīd viņa katru rītu dodas vingrot un vakarpusē ar draudzenēm dodas kaila peldēties.

Ziemā ar draudzenēm apmeklē baseinu. (..) Viņa ļoti aizrautīgi seko līdzi visiem mazmazbērnu sasniegumiem sportā. Apmeklē viņu sporta sacensības un deju koncertus. Apmeklē arī pensionāriem organizētas ekskursijas un mācības par veselīgu uzturu. Pirms diviem gadiem uzdāvinājām viņai skārienjūtīgo telefonu un tas viņai pavēra iespēju vēl vairāk iesaistīties mazmazbērnu ikdienā un redzēt viņus biežāk. (..)

Ar lielu interesi iepazīst visu jauno, kas šobrīd mums ir. Citreiz tas, kas mums liekas ikdienišķs vecam cilvēkam ir liels brīnums.

Kā piemēram kafejnīcas pīkstuļi, kas paziņo, ka ēdiens ir gatavs. Visas šīs mums ikdienišķās lietas veci cilvēki piedzīvo pirmo reizi ar lielu interesi, gluži kā mazi bērni."

Tatjana Binde (63)

Foto: Izstādes "Vecums? Nē! Tikai skaitlis" varoņi

Izstādes atklāšanā daudzi klātesošie bija ļoti izbrīnīti, ka uz to ir ieradies izcilais latviešu fotogrāfs Gunārs Binde, jo šī nebūt nav viņa foto izstāde, bet ātri vien tapa skaidrs, ka viena no dalībniecēm ir viņa elegantā sieva Tatjana.

Tatjana Binde savā pieteikuma vēstulē par sevi raksta, ka "viņa ir jogas pasniedzēja un ka jogu viņa praktizē jau 18 gadus". "Mans dzīves sauklis ir novecot skaisti un dabiski! Mana novecošanas recepte ir joga, kura palīdz saglabāt fiziskās, mentālas un attīstīt garīgās spējas," tā par sevi izsakās Tatjana.

Foto: Izstādes "Vecums? Nē! Tikai skaitlis" varoņi

Lai īstenotu sociālo kampaņu, ar dalībniekiem strādāja virkne dažādu jomu ekspertu: fotogrāfi Alvils Bijons, Jānis Vīksna, stilistes Dace Vaivara, Una Bernatoviča un daudzi citi.

Foto: Ieskats sociālās kampaņas izstādes "Vecums? Nē! Tikai skaitlis!" atklāšanā

Izstāde "Vecums? Nē! Tikai skaitlis!" kopš 30. oktobra būs skatāma "Clear Channel" reklāmas stendos Rīgas ielās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu