Korupcijā apsūdzētais Albānijas ekspremjers nedrīkst atstāt valsti (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa Albānijā ceturtdien nolēma, ka bijušais premjerministrs Sali Beriša, kurš apsūdzēts korupcijā, nedrīkst atstāt valsti un viņam jāreģistrējas prokuratūrā, kamēr tiek izmeklēta viņa lieta.

Lēmumu pieņēma Īpašā tiesa korupcijas un organizētās noziedzības jautājumos, kas tika izveidota 2019.gadā.

79 gadus vecais Beriša pagājušajā nedēļā paziņoja par apsūdzībām korupcijā un naudas atmazgāšanā, kas izvirzītas viņam un viņa znotam Jamarberam Malltezi. 50 gadus vecais Malltezi sestdien tika aizturēts.

Beriša ir paziņojis, ka viņš un Malltezi nav vainīgi un ka viņš uzskata lietu par politiski motivētu premjerministra Edi Ramas valdošās Sociālistu partijas interesēs.

Prokurori apgalvo, ka Malltezi izmantojis Berišas atrašanos premjera amatā, lai nopirktu Tirānā zemi, kas piederēja privātpersonām un Aizsardzības ministrijai, un uz tās uzceltu 17 daudzdzīvokļu ēkas.

Lieta kļuva publiski zināma sestdien trīs gadus pēc tam, kad iekšlietu ministrs Taulants Balla, kurš toreiz bija Sociālistu partijas parlamenta frakcijas vadītājs, nosūtīja pretkorupcijas tiesai dokumentu ar apsūdzībām Malltezi un Berišam.

Beriša bija Albānijas premjers no 2005. līdz 2013.gadam un prezidents no 1992. līdz 1997.gadam. Parlamenta vēlēšanās 2021.gada aprīlī viņš tika atkārtoti ievēlēts parlamentā no Demokrātiskās partijas.

ASV 2021.gada maijā un Lielbritānija 2022.gada jūlijā aizliedza Berišam un viņa tuviem radiniekiem iebraukt šajās valstīs saistībā ar viņam izvirzītajām apsūdzībām korupcijā.

Demokrātiskā partija, kas ir galvenā opozīcijas partija, atrodas krīzē. Dažādas šīs partijas frakcijas cīnās par 'partijas vadību un juridisku reģistrāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu