Latvija ECT tiesneša amata pretendentu sarakstu virzīs Eiropas Padomes Ministru komitejas Konsultatīvajai padomei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Patlaban ir noslēgušās intervijas ar pretendentiem un komisija ir pieņēmusi lēmumu par trīs atbilstošāko Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesneša amata pretendentu saraksta virzīšanu Eiropas Padomes Ministru komitejas Konsultatīvajai padomei konfidenciāla viedokļa sniegšanai, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Ievērojot Ministru kabineta rīkojuma par atklātu konkursu uz ECT tiesneša amatu un tā pretendentu atlases komisiju, sarakstu ar trīs pretendentiem ĀM līdz gada 11.decembrim nosūtīs Eiropas Padomes Ministru komitejas Konsultatīvajai padomei.

Pēc Eiropas Padomes Ministru komitejas Konsultatīvās padomes konfidenciālā viedokļa saņemšanas ĀM amata pretendentu sarakstu iesniegs apstiprināšanai Ministru kabinetā.

LETA jau rakstīja, ka Ministru kabineta augustā izsludinātajā konkursā uz ECT tiesneša amatu saņemti pieteikumi no deviņiem pretendentiem.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja ĀM, saistībā ar to, ka 2024.gada 2.septembrī beigsies no Latvijas ievēlētā ECT pastāvīgā tiesneša pilnvaru termiņš, Ministru kabinets izsludināja atklātu konkursu uz ECT tiesneša amatu.

No pretendentiem tika sagaidīta augstākā izglītība tiesību zinātnēs, darba pieredze tiesā, valsts pārvaldes iestādē vai juridiskajā specialitātē, atbilstība Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas prasībām.

Tāpat tika sagaidītas teicamas vismaz vienas Eiropas Padomes oficiālās valodas - angļu vai franču - zināšanas mutvārdos un rakstveidā, otras valodas pamatzināšanas, kā arī zināšanas par Latvijas tiesību sistēmu, zināšanas starptautiskajās tiesībās un cilvēktiesībās. Tāpat pretendentiem jābūt izpratnei par ECT darbu un prasmei formulēt viedokli un patstāvīgi pieņemt lēmumus.

ĀM tīmekļvietnē norādīts, ka 2015.gada 24.jūnijā Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja no Latvijas ECT tiesneša amatā ievēlēja Mārtiņu Mitu, un kopš 2015.gada 3.septembra Mits pilda tiesas tiesneša amata pienākumus. Mits darbojas ECT Piektajā nodaļā, kur no 2020.gada 6.oktobra līdz 2022.gada 7.novembrim pildīja viceprezidenta funkcijas.

Mits ir trešais no Latvijas ievēlētais tiesnesis ECT. Pirmais no Latvijas ievēlētais tiesnesis no 1995. līdz 2004.gadam bija bijušais Valsts prezidents Egils Levits. Savukārt no 2005. līdz 2014.gadam no Latvijas ievēlētā tiesnese bija Ineta Ziemele.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu