NOSKATIES Raidījums: kredīti kļūs dārgāki un mazāk pieejami (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kmpzzz/Shutterstock

Tuvojoties Saeimas lēmumam par atbalstu hipotekāro kredītu ņēmējiem, bankas jau atkārtoti aicina rast citu risinājumu. Līdzšinējo piedāvājumu tās kritizē kā nepietiekami mērķētu un valsts pārlieku iejaukšanos uzņēmējdarbībā, kam būšot negatīvas sekas, vēsta televīzijas kanāla TV3 raidījums "TV3 Ziņas".

Saeimā banku nostāju sauc par draudiem, banku spiedienam deputāti negrasoties piekāpties.

Apvienojušies vienā balsī banku vadītāji atkārtoti izsaka bažas par to, kā plānots palīdzēt hipotekāro kredītu ņēmējiem. Baņķieri uzskata, ka politiķi lēmumu pieņēmuši, nebalstoties datos. Saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas apkopoto informāciju, bankas izskatījušas gandrīz 35000 iesniegumu par kredīta maksājumu vai likmju pārskatīšanu. Reālas maksātspējas grūtības bijušas tikai 57 gadījumos. Vairumā gadījumu panākta vienošanās par bankas likmes samazināšanu, pārējiem klientiem rasti citi risinājumi.

Bankas būtu gatavas piekrist maksāt papildu nodokli par lielo peļņu. Ieņēmumus valsts varētu novirzīt sociālajai palīdzībai. Savukārt valsts ieceri piespiest bankas samazināt procentlikmes, nozares pārstāvji sauc par banku aplaupīšanu ar tālejošām negatīvām sekām.

"Kredīti kļūs dārgāki, mazāk pieejami, un investīciju vide sliktāka," norāda investīciju baņķieris, kompānijas "Prudentia" partneris Ģirts Rungainis.

Saeima banku sektora pārmetumus noraida un piekāpties nedomā.

"Protams, mums ir jāaizstāv mūsu iedzīvotāji un mēs nepakļausimies draudiem, kas tiek izteikti visādā veidā – apturot finansējumu, apturot kreditēšanu un tā tālāk," uzsver Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs (JV).

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu