Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sadarbībā ar Eiropas Prokuratūru veicis kratīšanas kārtējā pašvaldībā saistībā ar iespējamu naudas izkrāpšanu. Pirms gada tas notika Līvānos, pirms nepilniem diviem mēnešiem Valmierā, bet tagad – Valkā. Iespējams, no Eiropas Savienības (ES) izkrāptas ievērojamas naudas summas, bet sajūtas šoreiz divējādas.

Tātad, Valkā un Valmierā ir runa par Eiropas Reģionālās attīstības fonda apguvi saistībā ar jaunu ražotņu būvēšanu. Un kurš gan Latvijā nevēlas vairāk ražotņu? Ja pašvaldība vispirms uzbūvē ražotni, bet tikai pēc tam meklē tai īrnieku, no ES fondiem var saņemt līdz pat 85% finansējuma. Savukārt, ja ražotne tiek būvēta un pielāgota kādam jau iepriekš zināmam uzņēmumam, pieejamais finansējums ir gandrīz uz pusi mazāks.

Sekojoši – uz vietējām pašvaldībām krīt aizdomu ēna par to, ka jaunās uzceltās ražotnes ir saņēmušas 85% finansējuma, bet jau iepriekš bijuši zināmi potenciālie īrnieki. Ja tā patiešām arī ir, tad no likuma burta viss ir pilnīgi nepārprotami – šī ir ES fondu naudas izkrāpšana. Citādi to nemaz nevar nosaukt.

Izkrāpt naudu ir noziegums, izkrāpt naudu ir ļoti slikti, un par to pienākas sods. Mēs noteikti nevēlamies, lai visapkārt visi sāktu pieciest naudas izkrāpšanu. Un es to nekādā gadījumā negrasos attaisnot. Bet...

Vai nav tā, ka šīs Eiropas fondu apguves prasības, vismaz Latvijas kontekstā, ir absolūti idiotiskas? Labi, es vēl saprotu Polijā, kur ir miljoni ražotāju. Bet pie mums kādā Latvijas nostūrī (šis nav par konkrētajām trim pilsētām, tās visas ir foršas) tāpat vien uzcelt ražotni, pat nenojaušot, vai kādam to vispār vajadzēs, taču ir neprāts

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X