Jemenā pārtrūkusi piekļuve internetam

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Visā Jemenā piektdien pārtrūkusi piekļuve internetam, ziņo organizācija "Netblocks" un citi tīmekļa aktivitāšu novērotāji.

Pārrāvums ietekmējis Jemenas tīklu "YemenNet", ko pašlaik kontrolē Irānas atbalstītie hutiešu nemiernieki.

Par pārtraukumu ziņoja gan "Netblocks", kas seko līdzi tīmekļa ierobežojumiem, gan interneta pakalpojumu uzņēmums "CloudFlare". Abi uzņēmumi nepaskaidroja traucējumu cēloni, un hutieši un Jemenas telekomunikāciju nozares amatpersonas uzreiz neatzina, ka valstī radušies plaši interneta darbības traucējumi.

Iepriekš šāda situācija izveidojās 2022.gada janvārī, kad Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas cīnās pret hutiešiem Jemenā, bombardēja telekomunikāciju ēku Hodeidā. Šoreiz nav ziņu, ka būtu noticis līdzīgs uzbrukums.

Jemenai internetu nodrošina zemūdens kabelis "FALCON", kas stiepjas pa Sarkano jūru. Kabelis stiepjas caur Hodeidas ostu. Tam ir vēl viens izejas punkts Jemenas austrumos, bet lielākā daļa Jemenas iedzīvotāju dzīvo valsts rietumos gar Sarkano jūru.

Hutieši nesen veica virkni dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai, tai skaitā Elatai pie Sarkanās jūras. Hutieši šonedēļ ar raķeti notrieca arī amerikāņu bezpilota lidaparātu "MQ-9 Reaper".

Konflikts Jemenā sākās 2014.gadā, kad hutieši ieņēma Sanu un lielāko daļu valsts ziemeļu. Starptautiski atzītā valdība aizbēga uz dienvidiem un pēc tam devās trimdā Saūda Arābijā.

Neilgi pēc tam situācijā iejaucās Saūda Arābijas vadītā koalīciju, un konflikts pārvērtās par reģionālu karu ar starpniekiem starp Saūda Arābiju un Irānu. ASV ilgu laiku atbalstīja Saūda Arābiju izlūkošanas jomā, taču starptautiskā kritika par Saūda Arābijas gaisa uzlidojumiem, kuros tika nogalināti civiliedzīvotāji, lika ASV atsaukt savu atbalstu. Taču ASV joprojām tiek turētas aizdomās par bezpilota lidaparātu uzlidojumiem, kuru mērķis ir Jemenas "Al Qaeda" teroristi.

Karā Jemenā ir nogalināti vairāk nekā 150 000 cilvēku, tai skaitā kaujinieki un civiliedzīvotāji, un tas ir izraisījis vienu no pasaules lielākajām humānajām katastrofām. Pamiers beidzās pagājušā gada oktobrī, bet kopš tā laika situācija ir saglabājusies nosacīti mierīga, lai gan tiek uzskatīts, ka hutieši lēnām pastiprina savus uzbrukumus, jo pastāvīgs miers vēl nav panākts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu