VNĪ pabeidzis Latvijas Leļļu teātra ēkas rekonstrukciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Millere/LETA

Latvijas Leļļu teātra rekonstrukcijas projekts ir noslēdzies, un ēka Krišjāņa Barona ielā, Rīgā ir nodota ekspluatācijā, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Šobrīd sākusies teātra pārvākšanās uz vēsturisko mājvietu. Ēkas atslēgas teātrim plānots nodot 1.decembrī, kad arī tiks sākta pašas ēkas ekspluatācija, un jau 15.decembrī tiks rīkota teātra atklāšana ar pirmajām izrādēm.

Atklājot teātri, skatītāji tiks sagaidīti ar režisora Rūdolfa Gediņa jauniestudējumu "Riekstkodis un Žurku ķēniņš".

Latvijas Leļļu teātra valdes loceklis Mārtiņš Eihe piebilst, ka teātri sagaida darbīgs mēģinājumu process, jo dažas no plānotajām izrādēm, piemēram, režisora Edgara Kaufelda iestudējumu "Sivēnam pa pēdām", var mēģināt tikai teātra vēsturiskajā mājvietā.

VNĪ norāda, ka rekonstrukcijas laikā tika paaugstināta ēkas energoefektivitāte, vienlaikus uzlabojot arī tās estētisko un tehnisko stāvokli, lai tā organiskāk iekļautos pilsētvidē.

Sākotnēji plānotais energoefektivitātes projekts izvērties krietni lielākā ēkas pārbūves un rekonstrukcijas projektā, jo jumta nomaiņas procesā atklājās, ka daļa ēkas nesošo konstrukciju ir avārijas stāvoklī. Līdz ar to sākotnēji plānotais Leļļu teātra ēkas nodošanas termiņš no 2022.gada novembra tika pagarināts par gandrīz vienu gadu.

Rekonstrukcijas darbu laikā tika siltinātas ārsienas, cokols, bēniņi un jumts, ielikti jauni logi un ārdurvis, modernizēts esošais siltummezgls, pārbūvētas un modernizētas apkures sistēmas, kā arī rekonstruēta esošā ventilācijas sistēma. Pārbūvēta mazā zāle, tostarp paaugstinot griestus, kā arī ēka un izrāžu zāles pielāgotas skatītājiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Uzlabojumi ievērojami samazināšot izmantotās siltumenerģijas daudzumu, kas teātrim ļaušot ietaupīt līdzekļus.

Tāpat teātra ēkas jaunie risinājumi sniegšot iespējas radīt jaunas un inovatīvas izrādes.

Latvijas Leļļu teātra ēka Krišjāņa Barona ielā uzcelta 1911.gadā un ir kultūrvēsturisks piemineklis, kas atrodas UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta "Rīgas vēsturiskais centrs" aizsardzības zonā.

Projekta būvdarbu izmaksas sasniedza 4,13 miljonus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, un tas tika finansēts ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un valsts budžeta līdzfinansējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu