Islandē pirms iespējama vulkāna izvirduma notikušas zemestrīces

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Islande piektdien izsludināja ārkārtas stāvokli pēc tam, kad Reikjanesas pussalu valsts dienvidrietumos satricināja vairākas stipras zemestrīces, kas var būt vulkāna izvirduma priekšvēstnesis.

"Nacionālās policijas priekšnieks (..) izsludina ārkārtas stāvokli civilajai aizsardzībai intensīvas seismiskās aktivitātes dēļ Sundhnjukagigarā uz ziemeļiem no Grindavīkas," paziņoja Civilās aizsardzības un ārkārtas situāciju pārvaldības departaments.

"Zemestrīces var kļūt lielākas par jau notikušajām, un šī notikumu virkne var novest pie izvirduma," brīdināja valsts administrācija.

Islandes Meteoroloģijas birojs paziņoja, ka

vulkāna izvirdums var notikt "pēc vairākām dienām".

Grindavīkas ciems ar apmēram 4000 iedzīvotājiem atrodas aptuveni trīs kilometrus uz dienvidrietumiem no rajona, kur piektdien tika reģistrētas zemestrīces. Ir plāni šī ciema evakuācijai izvirduma gadījumā.

Piektdienas vakarā divas stipras zemestrīces bija jūtamas arī 40 kilometrus attālajā Reikjavīkā, kā arī lielā daļā no valsts dienvidu piekrastes.

Saskaņā ar Islandes Meteoroloģijas biroja sākotnējiem datiem spēcīgākās zemestrīces stiprums bija 5,2 magnitūdas.

Policija piektdien slēdza ceļu uz Grindavīku, jo pazemes grūdieni tam nodarīja bojājumus.

Reikjanesas pussalā kopš oktobra beigām ir reģistrēti 24 000 pazemes grūdienu.

Ceturtdien pazemes grūdienu dēļ uz laiku tika slēgta Zilā lagūna, kas ir populārs tūrisma objekts ar ģeotermiskiem baseiniem un luksusa viesnīcām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu