Noskaties Islandē vulkānu aktivitātes dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Islandē ir izsludināts ārkārtas stāvoklis vulkāna aktivitātes palielināšanās dēļ. Seismologi brīdina, ka tuvākajās dienās vai pat stundās gaidāms izvirdums.

Pēc vairākiem pazemes grūdieniem zemē Grindavīkas ciemā, kas atrodas 40 kilometru attālumā no Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas, izveidojās vairākus kilometrus garas plaisas. Paredzams, ka šajā apgabalā virspusē izkļūs lava. Visi četri tūkstoši Grindavīkas iedzīvotāju ir evakuēti.

Zinātnieki bažījas par vietējās ģeotermālās spēkstacijas drošību, kas apgādā ar enerģiju 30 tūkstošus Reikjanesas pussalas iedzīvotāju. Ir slēgts un evakuēts arī Zilās lagūnas kūrorts, kas ir viens no iecienītākajiem valsts tūrisma objektiem.

Piektdienas vakarā divas stipras zemestrīces bija jūtamas arī 40 kilometrus attālajā Reikjavīkā, kā arī lielā daļā no valsts dienvidu piekrastes.

Saskaņā ar Islandes Meteoroloģijas biroja sākotnējiem datiem spēcīgākās zemestrīces stiprums bija 5,2 magnitūdas.

Policija piektdien slēdza ceļu uz Grindavīku, jo pazemes grūdieni tam nodarīja bojājumus.

Reikjanesas pussalā kopš oktobra beigām ir reģistrēti 24 000 pazemes grūdienu. Islandē kopumā ir 33 aktīvas vulkāniskās sistēmas.

Reikjanesas pussala ir seismiski visaktīvākā zona Islandē. Iepriekšējās zemestrīces ar lavas izkļūšanu virspusē tur notika 2022. gada augustā un šā gada jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu