Foto Islandes vulkāns: evakuētajiem Grindavīkas ciema iedzīvotājiem ļauj atgriezties pēc mantām

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Islandes Grindavīkas ciema iedzīvotājiem pirmdien bija ļauts atgriezties mājās, lai paņemtu savas mantas, vēsta raidorganizācija BBC. Pirmdien ciemu satricināja vairāk nekā 500 zemestrīces, un apkaimē iespējams vulkāna izvirdums.

Grindavīka atrodas 40 kilometru attālumā no Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas. Pagājušonedēļ pēc vairākiem pazemes grūdieniem tur izveidojās vairākus kilometrus garas plaisas.

Visi četri tūkstoši Grindavīkas iedzīvotāju pagājušonedēļ tika evakuēti.

Ceturtdien pazemes grūdienu dēļ uz laiku tika slēgta Zilā lagūna, kas ir populārs tūrisma objekts ar ģeotermiskiem baseiniem un luksusa viesnīcām.

Pēdējā laikā bija palielinājusies netālu esošā vulkāna aktivitāte, taču tagad tas pierimis. Vulkanologi norāda, ka jaunākie dati varētu liecināt par mazāku izvirdumu, nekā sākotnēji tika prognozēts. Tomēr, ja virszemē izplūdīs lava, ciemam varētu tikt nodarīti postījumi.

Reikjanesas pussalā zem zemes plūst 15 kilometru gara magmas "upe". Vulkanoloģijas pasniedzējs Tors Tordasons raidorganizācijai BBC norādīja, ka magma patlaban atrodas mazāk nekā 800 metrus zem zemes.

"Diemžēl izskatās, ka ticamākā vieta, kur tā varētu izplūst virszemē, ir Grindavīkas ciema robežās," viņš teica.

Ciems atrodas 15 kilometru attālumā no Keflavīkas starptautiskās lidostas, kas turpina darboties kā ierasts.

Reikjanesas pussala ir seismiski visaktīvākā zona Islandē. Iepriekšējās zemestrīces ar lavas izkļūšanu virspusē tur notika 2022. gada augustā un šā gada jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu