Vācija: ES nesasniegs mērķi par miljona artilērijas šāviņu piegādi Ukrainai (12)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES), domājams, nespēs piegādāt Ukrainai miljonu artilērijas šāviņu, par ko iepriekš bija panākta vienošanās, otrdien Briselē atzina Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

ES valstis bija vienojušās piegādāt Ukrainai šāviņus līdz 2024.gada martam.

"Viena miljona mērķis netiks sasniegts. Mums tas ir jāpieņem," ierodoties ES aizsardzības ministru sanāksmē, sacīja Pistoriuss.

Panāktās vienošanās ietvaros Ukrainai piegādāti 300 000 šāviņu, sacīja ES amatpersona.

Bažas, ka uzstādītais mērķis nav reālistisks, diemžēl izrādījās pamatotas, atzina ministrs.

ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels aicinājis dalībvalstis munīcijas eksportu uz Ukrainu atzīt par prioritāru, lai vajadzīgo munīciju piegādātu iespējami ātrāk.

Ministri arī diskutēs par Ukrainas bruņoto spēku atbalsta ilgtermiņa atbalsta plāniem.

Mazticams, ka plāns par 20 miljardu eiro vērtas militārās palīdzības nodrošināšanu līdz 2027.gadam saņems vienbalsīgu atbalstu.

Borels pirmdien sacīja, ka decembrī iepazīstinās ar jauniem priekšlikumiem attiecībā uz saistībām drošības jomā un militāro palīdzību Ukrainai.

Pistoriuss apstiprināja plānus par jaunas divpusējās palīdzības piešķiršanu Ukrainai vismaz astoņu miljardu eiro apjomā.

NATO ģenerālsekretārs ar ministriem runāja par energoresursu piegādes un sakaru kritiskās infrastruktūras aizsardzību, arī zemūdens cauruļvadu un kabeļu aizsardzību.

Ministri arī runās par plāniem izveidot kopīgus reaģēšanas spēkus. Jaunajai 5000 vīru vienībai būtu jābūt gatavai līdz 2025.gadam.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu