Baltkrievijā cilvēktiesību aktīvists Vaicešiks pieteicis badastreiku

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: MDV Edwards/Shutterstock

Protestējot pret Baltkrievijas represīvo režīmu, cilvēktiesību aktīvists Aleksandrs Vaicešiks ceturtdien cietumā pieteicis badastreiku, paziņojusi cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Vjasna".

"Vjasna" paziņoja, ka Vaicešiks pieteicis badastreiku Baranavičos, Baltkrievijas rietumos, pēc tam, kad viņam tika piespriests 15 dienu administratīvais arests. Viņš tika notiesāts par "ekstrēmistu materiālu izplatīšanu" - apsūdzību, ko Baltkrievijas varasiestādes pēdējos gados bieži izmantojušas, lai aizturētu aktīvistus.

2020.gadā Baltkrieviju pārņēma masu protesti, kas izcēlās pēc prezidenta vēlēšanām, kurās kārtējo reizi par uzvarētāju tika pasludināts autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko. Gan Baltkrievijas opozīcija, gan Rietumi uzskata, ka vēlēšanu rezultāti tika viltoti.

Baltkrievijas varasiestādes bargi apspieda demonstrācijas, aizturot vairāk nekā 35 000 cilvēku un tūkstošiem nežēlīgi piekaujot. Tik pārtraukta arī desmitiem tiesību aizsardzības grupu un neatkarīgo mediju darbība.

Vaicešiku bruņoti vīrieši aizturēja 9.novembrī netālu no viņa mājām. Tajā pašā dienā tika aizturēti arī desmit opozīcijas aktīvisti, paziņoja "Vjasna". Veicot kratīšanu Vaicešiku mājās, tika konfiscēts viņa dators un telefons.

Mazirā, Baltkrievijas dienvidos, šodien tika aizturēts vēl viens cilvēktiesību aktīvists, informēja "Vjasna".

Pašlaik Baltkrievijā aiz restēm atrodas 1450 politieslodzīto, tai skaitā Nobela Miera prēmijas laureāts un cilvēktiesību aktīvists Aļess Beļackis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu