Foto Arhibīskaps Vanags aicina padomāt, ko nozīmē būt Latvijas pilsonim

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags piedalās preses konferencē pēc  Valsts prezidenta tikšanās ar Latvijas tradicionālo konfesiju vadītājiem Rīgas pilī.
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags piedalās preses konferencē pēc Valsts prezidenta tikšanās ar Latvijas tradicionālo konfesiju vadītājiem Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ir vajadzīgs atjaunots redzējums par to, ko nozīmē būt Latvijas pilsonim, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mājaslapā publicētajās pārdomās Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienā pauž arhibīskaps Jānis Vanags.

Lai gan gads esot noritējis līdzīgi kā citi, tomēr visus notikumus cauraužot viens vārds - karš. "Ukrainas tauta un bruņotie spēki ir uzņēmuši sitienu, kurš citādi būtu trāpījis Latviju un Eiropu. Taču arī citā ziņā viņu cīņa ir mūs atbrīvojusi. Kaut kas ir mainījies pat gaisā, ko elpojam. Latvija ir nopurinājusi apziņas važas, ko bija pametis sen padzītais režīms. Beidzot esam ķērušies klāt lietām, ar ko ilgi vilcinājāmies," saka luteriskās baznīcas galva.

Viņš arī norāda, ka Ukrainas brīvības karam pievienojās karš Svētajā zemē un sabangoja visu pasauli.

Neesot skaidri redzams, kā beigsies kari un kurp tie aizvedīs, taču esot pārtraukts idilliskais stāsts par cilvēci, kas tikai progresē, pieaug piemīlībā un gudrībā un dodas pretī arvien labklājīgākai nākotnei.

Tagad 21.gadsimts solās būt brutālāks par iepriekšējo, cilvēces dziļumos ir sakustējusies kāda pirmatnēja dziņa un pošas lielai pretstāvei, domā Vanags. "Vai esam gatavi? Vai vismaz gatavojamies," jautā arhibīskaps.

Foto: Svētku noskaņas Rīgā

Šo gatavošanos viņš aicina sākt ar pateicību Dievam par savu valsti. Viņš aicina novērtēt, cik liels dārgums ir brīvā Latvija.

Arhibīskaps uzsver, ka viss pašlaik kļūst nopietnāks, skaidrāks, savā ziņā pat vienkāršāks, un mums ir jāmainās līdzi.

"Ne mūri, bet vīri ir pilsētas aizstāvji. Ir vajadzīgs atjaunots redzējums par to, ko nozīmē būt Latvijas pilsonim. Ko nozīmē vārdi - ilgtspējīga Latvijas nācija? Kādiem mums jātop, lai nosargātu savu zemi kā vietu, kur ir labi būt?" savās pārdomās valsts svētkos dalās arhibīskaps Vanags.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu