Prezidents uzrunā aicina turēties kopā un neļaut neģēlīgiem kaimiņiem sevi iebiedēt (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 11.novembra krastmalā, kur notiek Latvijas proklamēšanas 105.gadadienai veltīta Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde.
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 11.novembra krastmalā, kur notiek Latvijas proklamēšanas 105.gadadienai veltīta Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ir kā mājoklis, kur kaimiņi ne vienmēr ir ideāli, tāpēc vajag turēties kopā tiem, ar kuriem ir pa ceļam, neļaujot sevi iebiedēt apkārtnē mītošajiem neģēļiem, 18. novembrī sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, uzrunājot klātesošos pirms Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadskārtai veltītā svinīgā koncerta Nacionālajā teātrī.

Kā informēja Valsts prezidenta kanceleja, Rinkēvičs savas uzrunas iesākuma daļu veltīja, aprakstot Latvijas dažādību un tajā pašā laikā vienotību.

"Vieni un tie paši cilvēki slapjām mugurām strīdas par to, vai ir "rasols" vai "rosols". Paiet piecas minūtes, un abi kopā iet palīdzēt trešajam, kuram vētra nopostījusi māju. Nebrīnītos, ja arī mūsu hokeja un basketbola izlases ģērbtuvēs strīdētos par pareizo ķilavmaizes recepti. Taču, izejot laukumā, pasaulei tiek parādīta pašaizliedzība un mērķtiecība. Jo Latvija ir viena," sacīja prezidents.

Viņš citēja aktiera Ēvalda Valtera teikto, ka latviešu tauta ir kā sīka saujiņa, kas pilna graudu, bet ne sēnalu, un uzsvēra, ka katrs sīkais graudiņš spēj radīt ko lielu un paliekošu, lai kurā pasaules vietā tas būtu piezemējies.

Rinkēvičs savā runā iekļāva arī citātu no otrā Latvijas Valsts prezidenta Gustava Zemgala runas Latvijas proklamēšanas desmitajā gadadienā 1928.gada 18.novembrī. Toreiz Zemgals bija sacījis, ka gan valsts iekšējā, gan ārējā dzīvē mums veicami lieli, svarīgi uzdevumi, un "šī lielā darba un pienākuma apziņa lai mazina nesaskaņas un pretešķības valsts iekšējā dzīvē starp pilsoņiem un starp politiskajām partijām".

"Šķiet, ka nekas nav mainījies, taču, patiesību sakot, mainījies ir viss," atzina pašreizējais Valsts prezidents, sākot izklāstīt ideju, ka valsts ir kā mājoklis, kuru kopīgiem spēkiem jācenšas uzturēt kārtībā, katram ieguldot savu artavu, lai dzīvotu skaistā, sakoptā un ērtā vidē.

"Aizkarus plānojam nopirkt jau gadiem, bet, kā nav sanācis, tā nav. Nākamgad gan - noteikti! Arī apkaime nav ideāla. Ir arī tas viens vai divi kaimiņi, kuri visiem traucē dzīvi. Ārdās, uzbrūk, vārdu sakot - terorizē. Bet viņš tur ir - ko tur padarīt. Kārtīgi pa nakti jāaizslēdz durvis. Jāierīko signalizācija. Un jāturas kopā ar tiem kaimiņiem, ar kuriem mums ir pa ceļam. Un galvenais - nevajag ļaut sevi iebiedēt. Jo skaidrāk tas neģēlīgais kaimiņš redzēs, ka mums nav bail, jo mazāk jēgas ārdīties pie mūsu namdurvīm," sacīja Valsts prezidents.

Viņš uzsvēra, ka nav vienas pareizās profesijas, kas skaitītos vērtīga un laba, kā arī nav vienas patriotisma definīcijas un pareizā veida, kā pierādīt savu mīlestību pret tēvzemi. "Bet man svarīgi šķiet ne tikai runāt par patriotismu, bet to parādīt darbos. Mēs nevaram saviem bērniem teorētiski iemācīt, ka jāmīl Latvija. Mīlestība viņiem ir jāparāda," mudināja Rinkēvičs.

Pirms koncerta viņš novēlēja ikdienas gaitās būt vienotiem un saliedētiem savai mīļajai Latvijai. "Tikai kopā augšup mēs varam Latviju darīt stipru, taisnīgu un drošu. Tikai kopā kā viena tauta mēs esam spēka avots un spējam celt mūsu mīļo un vienīgo Latviju," uzsvēra Latvijas pirmā persona, sveicot klātesošos valsts 105.dzimšanas dienā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu