Noskaties Solīts makā nekrīt. Zāļu cenas joprojām nemainīgi augstas

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Nākamgad, iespējams, beidzot sagaidīsim medikamentu cenu samazinājumu. Vismaz tā sola Veselības ministrijā (VM), kur ir apņemšanās pārliecināt nozari piekrist fiksētam zāļu uzcenojumam jeb maksimālajiem griestiem. Nozare pagaidām uzreiz nesaka nē, bet gaida, kad būs zināms konkrētais samazinājuma apmērs, vēsta LTV “Panorāma”.

Sūdzības par to, ka Latvijā ir augstākas medikamentu cenas nekā abās pārējās Baltijas valstīs, izskan jau gadiem ilgi. Taču līdz reālam cenu samazinājumam tā arī nav izdevies tikt, un vēl šoruden Valsts kontrole norādīja uz lielo cenu starpību Baltijā.

Abās mūsu kaimiņvalstīs uzcenojumam ir ierobežota vairumtirdzniecības maksa jeb ir noteikti konkrēti griesti. Pie mums šie griesti veidojas procentuāli no ražotāja cenas.

Piemēram, medikamentam, kura cena ir 2000 eiro, Latvijas lieltirgotavām atļauts iekasēt 200 eiro uzcenojumu, kamēr Igaunijā drīkst iekasēt 6,39 eiro, bet Lietuvā – 14,48 eiro.

Tieši fiksētus griestus ir apņēmies ieviest pašreizējais veselības ministrs Hosams Abu Meri. Zāļu cenu samazināšanu viņš pasludinājis par savu paveicamo darbu.

Pašlaik gan Abu Meri vairāk sliecas paplašināt kompensējamo medikamentu sarakstu un noteikt fiksētu griestu summu. Par pēdējo nozare gan ir piesardzīga.

Vairāk skaties LTV “Panorāma” sižetā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu