Abu Meri aicina sekot Igaunijas un Lietuvas piemēram un pārskatīt zāļu cenu veidošanos arī ārpus kompensācijas sistēmas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Hosams Abu Meri.
Veselības ministrs Hosams Abu Meri. Foto: Edijs Pālens/LETA

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) aicina pārskatīt zāļu cenu veidošanas principus arī ārpus kompensācijas sistēmas, informēja Veselības ministrijā (VM).

Šodien ministrs tikās ar Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociāciju (LPMA), lai pārrunātu jautājumus par medikamentu pieejamības uzlabošanas iespējām Latvijas iedzīvotājiem.

Abu Meri un LPMA pārstāvji bija vienisprātis, ka medikamentu pieejamības paaugstināšana Latvijas pacientiem ir viena no galvenajām prioritātēm. Nākamā gada veselības nozares budžeta projektā ir paredzēts finansējuma palielinājums kompensējamo medikamentu sistēmas attīstībai. Vienlaikus veselības ministrs uzsvēra, ka jāpārskata arī medikamentu cenu veidošanās principi ārpus kompensācijas sistēmas, līdzīgi kā tas ir Lietuvā un Igaunijā.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par zāļu kompensācijas sistēmas attīstību un kompensējamo medikamentu saraksta izvērtēšanu. LPMA pārstāvji vērsa uzmanību, ka zāļu kompensācijas sistēmā būtiski ir novērst situāciju, kas pastāv jau ilgstoši - saistībā ar deficīta veidošanos. Šogad kompensējamo medikamentu apmaksai gada laikā papildu piešķirti teju 37,4 miljoni eiro. Tas ļāva segt izmaksas par pacientiem izsniegtajiem medikamentiem, taču vienlaikus apliecina nepieciešamību pēc lielāka bāzes finansējuma kompensējamo medikamentu budžetā.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par konceptuālo ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību un tā tālāku virzību izskatīšanai Ministru kabinetā, kā arī Zāļu valsts aģentūras cenrāža pārskatīšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu