Vācijas Bundesvērā notikusi tiešsaistes sanāksmju datu noplūde

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Dati par tūkstošiem Bundesvēra tiešsaistes sanāksmju, kas notika, izmantojot Webex videokonferenču sistēmu, daudzus mēnešus bija publiski pieejami internetā. Par to sestdien, 4. maijā, pēc savas izmeklēšanas ziņoja Vācijas laikraksts “Die Zeit”. Iemesls bija drošības problēmas ar video platformu, kas pieder amerikāņu koncernam Cisco. Laikraksts apgalvo, ka tajā tika atrasta informācija par sešiem tūkstošiem konferenču, taču reālais sanāksmju skaits, par kurām informāciju varēja iegūt nepiederošas personas, varētu būt daudz lielāks.

Internetā bija iespējams atrast konferenču grafiku, to ilgumu, sanāksmju tēmas un organizatoru vārdus, bet ne pašu sarunu ierakstus. Tomēr noplūde varēja būt nopietna, jo dažas tiešsaistes sanāksmes bija klasificētas kā slepenas. Laikraksta “Die Zeit” publikācijā norādīts, ka Bundesvērs nevarēja izslēgt sensitīvas informācijas noplūdi šī drošības pārkāpuma dēļ. Tajā pašā laikā nav arī datu, ka tas joprojām varētu notikt. Tikai pēc publikācijas pieprasījuma Bundesvērs 3. maijā nolēma uz laiku pārtraukt izmantot Webex platformu un atslēgt visus tās kontus.

Krievijas izlūkdienesti ierakstīja slepenu videokonferenci

Pirms dažiem mēnešiem noplūdis Vācijas Gaisa spēku augsta ranga virsnieku tiešsaistes konferences ieraksts jau bija izraisījis lielu skandālu. Virsnieku sarunas audioierakstu, kurā viņi apsprieda iespēju uzbrukt Kerčas tiltam Krimā ar Vācijā ražotajām “Taurus” raķetēm, 1. martā publicēja Krievijas valsts televīzijas kanāla RT galvenā redaktore Margarita Simonjana.

Vācijas Aizsardzības ministrija atzina, ka sarunas ieraksts ir noplūdis, bet nekomentēja tā saturu. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss nosauca šo incidentu par Krievijas “hibrīddezinformācijas uzbrukumu”.

Lielbritānijas laikraksts “The Sunday Times” 3. martā ziņoja, ka 19. februārī Vācijas Gaisa spēku vadītājs Ingo Gerhārcs, uzturoties viesnīcā Singapūrā, izmantoja Webex programmatūru savā viedtālrunī, kas nav droša pret noklausīšanos, lai videokonferencē apspriestu sensitīvu militāru informāciju.

Arī “Die Zeit” žurnālistiem izdevās pievienoties daudzu Bundesvēra amatpersonu, tostarp Vācijas Gaisa spēku vadītāja ģenerālleitnanta Ingo Gerharca, privātajiem videokonferenču kontiem. Izdevums apgalvo, ka šie konti nebija aizsargāti ar paroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu