Sikorskis: Mums nav jāatklāj visas kārtis. Lai Putins domā, ko mēs vēl varam izdarīt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis
Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis Foto: Reuters/ScanPix

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis paziņojis, ka Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam ir jāpaliek neziņā par iespējamiem Rietumu soļiem. Intervijā “BBC World” Sikorskis atsaucās uz Francijas prezidenta Emanuela Makrona pieļāvumu nosūtīt Rietumu karaspēku uz Ukrainu, norādot, ka nav pareizi jau iepriekš izslēgt kādus rīcības variantus.

Jautāts, vai Polija apsver iespēju nosūtīt savus karavīrus [uz Ukrainu], ārlietu ministrs atbildēja: “Mēs neatklāsim savas kārtis. Ļaujiet Putinam domāt, ko mēs darīsim.”

“Mēs NATO valstu vidū tērējam (aizsardzībai) lielāko daļu no mūsu IKP – 4% – un nākamgad varam tērēt vairāk,” atgādināja Sikorskis.

Vaicāts, cik lielā mērā Krievija rada tiešus draudus Polijai, Sikorskis sacīja, ka neuzskata, ka Putins būtu tik neapdomīgs, lai uzbruktu NATO dalībvalstij, taču norādīja, ka viņš bija pietiekami neapdomīgs, lai uzbruktu Ukrainai, un tagad tiek uzskatīts par kara noziedznieku.

Polijas ārlietu ministrs sacīja, ka karš var beigties tikai tad, kad Putins sapratīs, ka tā turpināšanas izmaksas, kas saistītas ar cilvēku dzīvībām un finansiālajām izmaksām, ir lielākas nekā mērķis, ko viņš vēlas sasniegt. Taču viņš pauda viedokli, ka Putinam, lai to saprastu, varētu būt nepieciešams vēl kāds laiks.

Uz jautājumu, vai viņš saskata diplomātijas lomu kara izbeigšanā, Sikorskis sacīja: “Ir pietiekami daudz potenciālo starpnieku – Turcija, ANO. Ķīna patiešām varētu panākt, lai Putins izbeigtu šo karu. Bet es neredzu nekādas pazīmes, kas liecinātu, ka Putins vēlas risināt sarunas.”

Kā ziņots, Itālijas aizsardzības ministrs Gvido Krozeto uzskata, ka Makrona izteikumi par Rietumu karaspēku Ukrainā palielina spriedzi.

Februāra beigās pēc aptuveni divu desmitu Eiropas valstu prezidentu un valdību vadītāju tikšanās Parīzē Emanuels Makrons atzina, ka piedāvājis Rietumvalstīm nosūtīt savus karavīrus uz Ukrainu.

Nesen viņš atkārtoti apliecināja, ka nav mainījis savu viedokli un uzskata šo pieeju par pareizu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu