Kariņš aicina ES aktīvi vērsties pret "Hamās" draudiem Izraēlai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš.
Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien aicināja Eiropas Savienību (ES) būt aktīvai krīzes risināšanā Tuvajos Austrumos, informēja Ārlietu ministrijā.

Kariņš piedalījās ES ārlietu ministru neformālajā video sanāksmē, lai pārrunātu situāciju Izraēlā un Tuvo Austrumu reģionā.

Latvijas ministrs aicināja ES aktīvi vērsties pret teroristiskā grupējuma "Hamās" draudiem Izraēlai, sniedzot atbalstu humānās krīzes mazināšanā Gazas joslā un reģionā, kā arī "strādājot kopā ar reģiona un globālajiem partneriem ilgtermiņa risinājuma rašanā".

Kariņš uzsvēris nepieciešamību pēc pašreizējā saspīlējuma mazināšanas aktīvi domāt par politiskā dialoga atjaunošanu, lai panāktu noturīgu divu valstu risinājumu.

"Politisks divu valstu risinājums ir vienīgais veids, lai mazinātu augsni radikalizācijai un nodrošinātu mierīgu līdzāspastāvēšanu nākotnē,"

uzsvēris ārlietu ministrs.

ES ārlietu ministru neformālā video sanāksme notika pēc ES augstā pārstāvja Ž. Borela iniciatīvas, lai turpinātu ES diskusiju par pašreizējo saspīlējumu Izraēlā un Palestīniešu teritorijās. Sanāksme notiek ES augstā pārstāvja vizītes Tuvo Austrumu reģionā laikā, kas vērsta uz ES koordinācijas centienu stiprināšanu ar reģiona valstīm krīzes risināšanai.

Jau ziņots, ka sanāksmi bija sasaucis ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels, lai informētu ministrus par savām vizītēm reģionā pēdējo dienu laikā, kā arī turpinātu viedokļu apmaiņu par to, kā pastiprināt ES iesaisti krīzes risināšanā.

Jau ziņots, ka 7.oktobrī "Hamās" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot vairāk nekā 1200 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas. Vēl aptuveni 240 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu.

Izraēla uz "Hamās" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu