Pēcpusdienā elektrības cena biržā krietni pārsniegs 700 eiro/MWh (6)

Papildināts
TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Otrdienas, 21. novembra, pēcpusdienā elektrības cena biržā "NordPool" ievērojami pārsniegs 700 eiro par megavatstundu (eiro/MWh) atzīmi, liecina biržas informācija.

Vēl pirms mēneša piedzīvojām brīžus, kad elektroenerģijas cena biržā bija pat negatīva, taču nu situācija ir mainījusies pretējā virzienā. 

Šodien laikā no plkst. 15.00 līdz 16.00 elektroenerģija maksās 777,18 eiro/MWh.

Pārējās diennakts stundās elektroenerģijas cena būs zemāka, lai gan tomēr ievērojami augstākā līmenī nekā iepriekšējās dienās. 

 

Dienas vidējā cena aprēķināta 287,87 eiro/MWh apmērā.

Tādas pašas elektrības cenu tendences vērojamas arī Igaunijā un Lietuvā. 

Pēdējo reizi tik augsts cenu līmenis piedzīvots 2022. gada augusta nogalē, kad elektroenerģijas cena uz neilgu laiku sasniedza pat 800 eiro/MWH. 

Ievērojamais cenu lēciens 21.novembrī skaidrojams ar neplānotu kodolreaktora "Olkiluoto 3" atslēgšanos Somijā un ieilgušajiem tā remontdarbiem. Arī šajā valstī šodien laikā no plkst. 15.00 līdz 16.00 elektroenerģijas cena biržā paredzēta 777,18 eiro/MWh.

Somijas mediji ziņo, ka "Olkiluoto 3" kodolreaktors bija automātiski izslēdzies, kad svētdienas vakarā tika konstatēta kļūme dzesēšanas sistēmā. Saskaņā ar kodolreaktora operatora "Teollisuuden Voima" sniegto informāciju kodolreaktors netiks salabots līdz otrdienas pulksten 18.00. Uzņēmums iepriekš bija ziņojis, ka problēmas tiks novērstas otrdienas pusdienlaikā.

Tomēr operators uzsvēris, ka šie notikumi neietekmē kodoldrošību.

Nupat publicētās elektroenerģijas cenas 22. novembrim "NordPool" biržā liecina, ka rīt tik ievērojami cenu lēcieni nav gaidāmi un cenas svārstīsies no 11,88 līdz 325 eiro/MWh. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu