Tiesa noraida tabakas izstrādājumu vairumtirgotāja prasību par morālā kaitējuma piedziņu no mediķa Krama (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Yarrrrrbright/Shutterstock

Rīgas rajona tiesa noraidījusi tabakas izstrādājumu vairumtirgotāja "Pro Vape" prasību par 5000 eiro morālā kaitējuma piedziņu no mediķa Alvila Krama, informē tiesa.

Iepriekš Latvijas Televīzija vēstīja, ka prasība pret Rīgas Austrumu slimnīcas plaušu ārstu Alvilu Kramu vērsta par sabiedrisko mediju portāla "Rus.lsm.lv" sižetu. Tajā žurnālists informējis, ka, tirgojot aromatizētās bezdūmu e-cigaretes, netiek ievēroti visi tirgošanas nosacījumi.

Sižetā intervēts arī ārsts Krams. Viņš uzsvēra, ka elektroniskās cigaretes ir bīstamas, un smēķēšana var izraisīt priekšlaicīgu nāvi. "Toksiskas vielas tirgotājs iesūdz tiesā ārstu, kurš publiski ir aicinājis tirgotājus un valsts institūcijas ievērot likumu! Tas ir bīstams signāls visai medicīnas nozarei un sabiedrībai, ka ārstam mēģina aizliegt izteikt viedokli un brīdināt sabiedrību. Tas ir unikāls tiesas process visas Eiropas Savienības kontekstā," apgalvoja Krams.

Vairumtirgotāja juridiskais pārstāvis, jurists Mārtiņš Dambergs skaidroja, ka prasība pret Kramu celta, jo sižetā pārāk bieži esot bijis redzams un piesaukts tieši "Salt" zīmols, lai gan elektroniskās cigaretes tirgo daudzi. Viņš norādīja, ka sabiedrībā elektroniskās cigaretes mēdz saukt par saltiem, bet "Salt" ir tikai viens no zīmoliem.

"Mēs gribam, lai šīs atšķirības tiek respektētas. Šī prasība nav par to, vai smēķēt ir labi vai slikti, vai elektroniskās cigaretes ir labākas vai sliktākas, bet tieši par to, ka profesoram ar lielāku rūpību publiskajā telpā jāizvēlas izteikumi, kā viņš raksturo apsvērumus vai faktus," skaidroja Dambergs.

Medijs vai žurnālists, kurš veidoja sižetu un izvēlējās, kurus videokadrus iemontēt sižetā, tiesā nav iesūdzēts - tikai ārsts, kurš intervēts.

Savas reputācijas aizskārumu vairumtirgotājs novērtējis 5000 eiro apmērā. Šie aprēķini gan nav balstīti apgrozījuma kritumā, bet novērtējot sasniegto auditoriju un profesora atpazīstamību. Tā tiesā pamatoja jurists.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Pro Vape" pagājušajā gadā strādāja ar 76,285 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 93,1% vairāk nekā 2021.gadā, vienlaikus kompānijas peļņa saruka par 38,9% un bija 6,452 miljoni eiro.

Kompānija reģistrēta 2016.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. "Pro Vape" īpašnieki ir Mārtiņš Jamonts (75%) un Edžus Picka (25%). Picka un Jamnots ir īpašnieki arī tabakas izstrādājumu vairumtirgotājam SIA "Nord Snus".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu