Par musulmaņu slepkavošanu pilsoņkara laikā Bosnijā notiesāti 10 serbi

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: David Z Cheng/Shutterstock

Bosnijas tiesa trešdien piespriedusi ilgstošus cietumsodus desmit Bosnijas serbiem, kas atzīti par vainīgiem 24 Bosnijas musulmaņu civiliedzīvotāju nogalināšanā pirms trīsdesmit gadiem notikušajā pilsoņkarā.

Pēc kāda Bosnijas serbu zemessardzes kaujinieka slepkavības apsūdzētie 1992.gada 22.jūnijā iebruka divos ciematos netālu no Novigradas. Viņi piespieda ciematu iedzīvotājus pamest savas mājas. Daļa tika aizvesta uz pareizticīgo baznīcas kapsētu, kur vīrieši tika nogalināti savu sievu un bērnu acu priekšā, norādīja tiesnese.

Pēc tam apmēram 90 vīrieši tika aizvesti uz musulmaņu kapsētu, kur viņus piespieda izrakt masu kapus un nostāties rindā pie tiem. Divdesmit četri cilvēki tika nogalināti. Vēlāk nogalināto mirstīgās atliekas izraka un iemeta upē. Daži no šiem 24 cilvēkiem joprojām tiek uzskatīti par pazudušajiem, sacīja tiesnese.

Visi desmit apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem noziegumos pret cilvēci kara laikā no 1992.gada līdz 1995.gadam. Šajā karā kopumā gāja bojā aptuveni 100 000 cilvēku.

Sešiem apsūdzētajiem tika piespriests 18 gadu cietumsods. Trīs citiem apsūdzētajiem tika piespriests 15 gadu cietumsods, bet desmitajam apsūdzētajam - deviņu gadu cietumsods. Maksimālais sods par kara noziegumiem ir 20 gadi ieslodzījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu