Tusks, tāpat kā līdzšinējā Polijas valdība, iebilst pret izmaiņām ES līgumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas līdzšinējās opozīcijas līderis Donalds Tusks.
Polijas līdzšinējās opozīcijas līderis Donalds Tusks. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Polijas līdzšinējās opozīcijas līderis Donalds Tusks, kurš, domājams, drīzumā varētu kļūt par premjerministru, paziņojis, ka viņa partija, tāpat kā līdzšinējā valdība, iebilst pret izmaiņām Eiropas Savienības (ES) līgumos.

Trešdien Eiropas Parlamentā (EP) notiek balsojums par ziņojumu, kas iesaka izdarīt virkni grozījumu ES līgumos, tajā skaitā pretrunīgi vērtēto priekšlikumu atteikties no vienbalsīgā balsojuma vairākos svarīgākajos jautājumos.

Visi EP deputāti, kas pārstāv Tuska vadīto Pilsonisko koalīciju (KO), balsos pret šī ziņojuma apstiprināšanu.

"Tie likumdevēji, kas sadarbojas ar mani, balsos pret," paziņoja Tusks, tomēr atzīstot, ka individuālas novirzes vienmēr var gadīties un ka viņš nevar garantēt balsošanas disciplīnu.

Viņš norādīja, ka tas gan neesot skepticisms pret dziļāku Eiropas integrāciju, bet gan šaubas par dažiem ziņojumā iekļautajiem priekšlikumiem un pret pārmaiņu tempu.

"Eiropai nepieciešams remonts daudzos aspektos," piebilda bijušais Eiropadomes priekšsēdētājs.

Tomēr viņš brīdināja, ka "pati muļķīgākā metode" pārmaiņu sasniegšanai ir krišana naivā "eiroentuziasmā", kas bija viens no breksita cēloņiem.

"Eiropas Parlamenta sagatavotais projekts noteikti (..) neatbilst tam, kas, manuprāt, atspoguļo laikmeta garu un patiesās ES vajadzības," piebilda Tusks.

"Nekad iepriekš mums nav bijusi tik ļoti vajadzīga spēcīgāka un rīcībspējīgāka Eiropas Savienība, sastopoties ar draudiem, sastopoties ar karu tieši mums kaimiņos. Taču dokuments, par ko notiks balsošana, tā vietā, lai apmierinātu šīs vajadzības, vājina Eiropas kopienu," savukārt izteicies EP deputāts Andžejs Halickis, kas pārstāv partiju "Pilsoniskā platforma" (PO), kura veido KO kodolu.

Līdz šim kategoriskus iebildumus pret jebkādiem grozījumiem ES līgumos izteica līdzšinējā Polijas valdošā partija - nacionālkonservatīvā "Likums un Taisnīgums" (PiS), un pēc oktobrī notikušajām vēlēšanām daudzi Briselē cerēja, ka gadījumā, ja pie varas nāks opozīcija, Varšava kļūs pielaidīgāka.

Taču tīmekļa izdevums "Euractiv" jau iepriekš brīdināja, ka grozījumi ES līgumā nav vienīgie jautājumi, kuros KO un PiS nostāja ir līdzīga.

Viens no piemēriem ir Varšavas noraidošās nostāja pret nelegālo imigrantu pārdales shēmu, kuru Brisele mēģina uzspiest dalībvalstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu