Konference "Vīzija darbībā: Vērtībā un inovācijās balstīta veselības aprūpe”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Akcentējot vērtībā bāzētu veselības aprūpi, identificējot inovatīvo sasniegumu lomu farmācijas nozarē un veicinot sadarbību starp veselības aprūpes ietekmes pusēm, 1. decembrī notiek augsta līmeņa konference “Vīzija darbībā: Vērtībā un inovācijās balstīta veselības aprūpe”.

Konference pulcē veselības aprūpes nozares speciālistus, ārstus, pacientu pārstāvjus, pētniekus un politikas veidotājus no Latvijas un citām Eiropas Savienības valstīm, kuri konferences ietvaros apspriež vērtībā balstītas veselības aprūpes nozīmi un inovāciju lomu tās nodrošināšanā.

Konferences programma

9:00-10:00

Konference “Vīzija darbībā: vērtībā un inovācijās balstīta veselības aprūpe

Vieta: ATTA CENTRE (HALLE 4)

Reģistrēšanās un tīklošanās

10:00-10:30

Atklāšanas uzrunas

  • Hosams Abu MERI, Latvijas Republikas veselības ministrs
  • Liene SILIŅA, Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas valdes priekšsēdētāja
  • Thomas ALLVIN, Eiropas Farmācijas industriju un asociāciju federācijas Stratēģijas un veselības aprūpes izpilddirektors

10:30-11:45

“Vērtībā balstīta veselības aprūpe: (pacienta) nākotnes attīstības tendences Latvijā un pasaulē”

Veselības aprūpes sistēmas centrā ir pacients. Viņa/s iesaiste kopējā nozares attīstībā ir kritiski svarīga, lai nezaudētu fokusu no pacientu labklājības kā veselības aprūpes gala mērķa. Iesaistot pacientus lēmumu pieņemšanas procesā, tiek identificēta to problemātika, un lēmumu pieņēmēji tādējādi spēj virzīties uz pacientiem labvēlīgāku veselības aprūpes sistēmas organizāciju. Vērtībā balstītai veselības aprūpei ir potenciāls sniegt labāko un kvalitatīvāko veselības aprūpes rezultātu, vienlaikus efektīvi izmantojot valsts resursus. Diskusijas mērķis ir izprast vērtībā balstītas veselības aprūpes konceptu un pastāvošos izaicinājumus, iezīmēt potenciālos Latvijas attīstības virzienus no pacienta, valsts institūciju un sabiedrisko organizāciju prizmas un vienoties par nākamajiem soļiem, kas veicami jaunāko starptautisko prakšu ievešanā.

Moderators:

Emīls SJUNDJUKOVS, SIA “Longenesis” līdzdibinātājs, eksperts digitālās veselības jautājumos

Dalībnieki:

  • Daiga BEHMANE, Latvijas veselības ekonomikas asociācijas valdes priekšsēdētāja, Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes maģistra studiju programmas “Veselības vadība” direktore
  • Baiba ZIEMELE, Latvijas Pacientu organizāciju tīkla vadītāja
  • Karina PALKOVA, Veselības ministra ārštata padomniece juridiskajos jautājumos, RSU docētāja un doktorantūras studiju programmas “Sociālās zinātnes” direktore
  • Āris Kasparāns, Nacionālā veselības dienesta direktors

11:45-12:30

“Latvija – inovācijām un investīcijām bagāta veselības vide?”

Diskusija ar Latvijas finanšu ministru Arvilu AŠERADENU

Veselības aprūpes inovāciju un investīciju vidē eksistē potenciāls pozitīvai attīstībai, taču tas nereti atduras pret finansējuma trūkumu nozarei. Tai pat laikā esošie sasniegumi norāda uz iespējām veicināt nozares attīstību un ilgtspēju, kam nepieciešams papildu atbalsts efektīvākai attīstībai. Sarunas gaitā tiks apspriesti instrumenti, kas izmantojami, lai veidotu pozitīvu augsni inovāciju un investīciju piesaistei Latvijas veselības videi, kā arī kā veselības nozare var kalpot par ekonomikas virzītājspēku.

Moderators:

Mārtiņš DAUGULIS, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras vadītājs

12:30-13:15

Pārtraukums

13:15-14:30

“Starptautisko prakšu izcilības un ekselences piemēri: kvalitāte, efektivitāte, pieejamība”

Viens nav cīnītājs: pasaulē, kur starptautiskās sabiedrības interesēs ir veselības aprūpes kvalitāte, eksistē neskaitāmas iespējas gūt piemērus no citu valstu veiksmēm un integrēt tās lokāli. Identificējot un ieviešot vairāku valstu veiksmes stāstus, iespējams būt soli priekšā pārējiem. Tāpat izcilības un ekselences piemēri ļauj efektivizēt procesus un samazināt izmaksas. Tādēļ paneļdiskusijas mērķis ir apzināt starptautisko prakšu izcilības piemērus, ar kuru palīdzību akcentēt arī valstu izpratni par vērtībā un inovācijās balstītu veselības aprūpi. Diskusijā piedalīsies starptautiski viesi, daloties ar labajām praksēm to pārstāvētajās valstīs, tai skaitā atbildot uz jautājumiem, kā konkrēto valstu veselības aprūpe ir veicinājusi konkrēto izcilības piemēru rašanos.

Moderators:

Eva JOHANSONE, žurnāliste un autore

Dalībnieki:

  • Thomas ALLVIN, Eiropas Farmācijas industriju un asociāciju federācijas Stratēģijas un veselības aprūpes izpilddirektors
  • Rain LAANE, Igaunijas Veselības apdrošināšanas fonda valdes priekšsēdētājs
  • Eva Susanne Dietrich, Bonnas universitātes Uz pierādījumos balstītas pozicionēšanas veselības aprūpē institūta profesore

14:45 – 16:00

“Latvija veselības inovāciju ekosistēma – nākamie soļi?”

Inovācijas veselības aprūpē ir viens no galvenajiem stūrakmeņiem, lai uzlabotu esošo veselības ekosistēmu. Pieaugoša inovāciju loma ne tikai iespējotu pacientus, bet arī veicinātu veselības aprūpes speciālistu efektīvāku darbu, ilgtermiņā nodrošinot sabiedrības labklājību. Pēdējo gadu kontekstā arī Latvijas publiskajā telpā ir bijušas diskusijas, kā inovāciju iespējošana var sniegt pozitīvu stimulu vērtībā balstītai veselības aprūpei – kādi ir pastāvošie ierobežojumi un potenciālās iespējas. Līdz ar to šī diskusija balstās konferences secinājumos un tiecas identificēt nākamos soļus, lai sekmētu pieejamu inovatīvu risinājumu veicināšanu Latvijas nākotnes veselības ekosistēmā.

Moderators:

Kristaps KRAFTE, Vigo Health vadītājs, medicīnas tehnoloģiju un inovāciju eksperts

Dalībnieki:

  • Aiga BALODE, Veselības ministrijas valsts sekretāra p.i.
  • Vladislava MARĀNE, Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas direktore
  • Andris VEIĶENIEKS, Latvijas Pacientu organizāciju tīkla valdes loceklis
  • Jānis VĒTRA, Latvijas Jauno Ārstu Asociācijas valdes priekšsēdētājs

16:00-16:15

Noslēguma vārdi

Konference notiks š.g. 1. decembrī ATTA centre (Krasta iela 60, Latgales priekšpilsēta, Rīga), un būs skatāma TVNET un Apollo portālos, kā arī siffa.lv un Facebook lapā (facebook.com/inovacijasveseliba). Ikviens interesents ir aicināts pievienoties konferencei tiešsaistē un attālināti. Klātienes dalībnieki par dalību konferencē saņems sešus tālākizglītības punktus (TIP).

Augsta līmeņa konferenci “Vīzija darbībā: vērtībā un inovācijās balstīta veselības aprūpe” organizē Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA), sadarbībā ar Eiropas Farmācijas industriju un asociāciju federāciju, Latvijas Pacientu organizāciju tīklu, Latvijas Jauno ārstu asociāciju un Veselības ministriju.

Aicinām reģistrēties klātienes konferences dalībai saitē šeit

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu